Čipové implantáty nám raz prinesú nové schopnosti, tvrdí Hannes Sjöblad

Vďaka čipom sa z ľudí nestanú kyborgovia, no môžu im pomôcť pri vylepšení ich schopností, ale aj pri monitorovaní zdravia, tvrdí v exkluzívnom rozhovore pre Pravda.sk švédsky výskumník Hannes Sjöblad.

04.05.2021 06:00
čip Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Čipy či podkožné implantáty sú novou výzvou pre vedcov na najbližšie roky. Vďaka čipom budú mať ľudia väčšiu kontrolu nad svojim zdravím a nebudú sa musieť riadiť len svojimi subjektívnymi pocitmi. Podľa švédskeho odborníka na biohacking a podporovateľa čipových implantátov, Hannesa Sjöblada sa z ľudí kyborgovia nestanú, no mnohé svoje schopnosti budú môcť vďaka čipom vylepšiť. Prinášame vám exkluzívny rozhovor s H. Sjöbladom, ktorý sa uskutočnil v rámci konferencie Next 2021 organizovanej spoločnosťou Kaspersky.

V posledných rokoch sa veľa hovorí o čipových implantátoch. Budeme ich raz mať všetci?

S čipovými implantátmi už experimentujem 7 rokov a každý deň sa učím niečo nové. Stretávam sa so stovkami firiem a tisíckami ľudí, ktorých táto téma zaujíma. Identifikovali sme tri oblasti, v ktorých si myslíme, že majú implantáty zmysel. Prvou je identifikácia pri prístupe, druhou sú platby a treťou je zdravotníctvo, ktoré je z môjho pohľadu najzaujímavejšie.

Evidujem niekoľko pilotných projektov zameraných na implantovanie platobných čipov. Pokiaľ hovoríme o podkožných implantátoch používaných pri platení, už v roku 2015 sme boli svedkami prvých projektov, pri ktorých boli čipy používané na platbu virtuálnou menou Bitcoin. Aby sme však mohli ďalej napredovať, je potrebné, aby boli čipy schválené štandardom skupiny EMV (Europay, MasterCard, Visa).

V akej oblasti majú čipy najväčší prínos?

Z môjho pohľadu je najperspektívnejšia oblasť zdravotníctva a s tým súvisiacich čipových implantátov, ktoré monitorujú zdravie. Možno si ich predstaviť ako náhradu športového náramku, ktorý sa namiesto ruky nachádza pod kožou. To má niekoľko výhod. Pri bežných nositeľných zariadeniach musí človek uvažovať, či si ich dá dole alebo ich bude mať na ruke celý deň, kedy si ich nabije a podobne. Našou víziou je urobiť tieto zariadenia dostupné nonstop.

Tieto implantáty sú navyše veľmi lacné. Hodinky Apple Watch stoja veľa eur a nie každý si ich môže dovoliť kúpiť. Implantáty však majú podobu miniatúrnej kapsule s mikroprocesorom a anténou, nemajú batériu a napájané cez telefón pomocou NFC čipu. Tieto čipy nie je potrebné nabíjať a starať sa o to, či sa mi práve hodia k obleku alebo nie. Navyše majú životnosť 30 až 40 rokov.

Myslíte, že ľudia budú ochotní si pod kožu nechať implantovať jeden či viac čipov?

V súčasnosti už pracujeme na predklinickej štúdii na Karolínskom inštitúte v Štokholme, ktorej sa zúčastnilo veľké množstvo dobrovoľníkov ochotných nechať si pod kožu takéto čipy implantovať. Výskumníci týchto dobrovoľníkov monitorujú a sledujú ich životné funkcie. Avšak, pred nami je množstvo výziev. V Spojených štátoch budú implantáty podliehať regulácii orgánom FDA, v Európskej únii zas regulácii pre medicínske zariadenia MDR (Medical Device Regulation). Všetky implantáty preto musia byť certifikované.

A čo výroba? Nie je vývoj nákladný a nerentabilný? Nebudú čipy trápiť problémy ako morálne zastaranie, podobne ako pri inom hardvéri?

Ďalšou dimenziou je práve produkcia. Inovácie hardvéru si vyžadujú množstvo času. Je to veľmi odlišné od vývoja aplikácií. Dobrou správou je, že pri čipových implantátoch je tomu inak. Čipy sa už dávno vyrábajú vo veľkom, v miliónoch kusov denne. Nie sú ale určené pre ľudí, len pre zvieratá. Medzi nimi a ľuďmi je z pohľadu čipov rozdiel najmä v tom, že ľudia v sebe majú iný typ mikročipu, špecifický obslužný softvér a čipy navyše musia spĺňať iné hygienické požiadavky a certifikácie. Pravdou ale je, že keby sme chceli, už zajtra by sme vedeli zadať príkaz na výrobu miliónov čipových implantátov, ktoré by firmy dokázali vyrábať.

Čo od čipov očakávať? Zlepšia nám chuť, čuch a zrak? Budú z nás kyborgovia?

V súčasnosti nepracujeme s rozširovaním zmyslového vnímania, aj keď existuje niekoľko spoločností, ktoré takýto druh implantátov testujú. Napríklad jedna britská spoločnosť vyvinula čip, ktorý ľuďom umožní vnímať magnetické pole Zeme.

Čo sa týka modifikovania či vylepšovania ľudí v zmysle vytvárania nových kyborgov, po genetickej stránke sme stále ľudia a nimi aj zostaneme. V dohľadnej dobe určite nebudeme modifikovať ľudskú genetiku, čo je tiež postavené mimo zákon vo všetkých krajinách sveta. Ale je potrebné si uvedomiť, že technológie sa vyvíjajú oveľa rýchlejšie než my sami. Kybernetika a neurointegračné implantáty sú dostupné už dnes a ľudia vďaka nim dokážu robiť skvelé veci.

Myslím si, že implantáty zásadným spôsobom ovplyvnia životy ľudí. Dajú nám nové schopnosti, ako napríklad rôzne monitorovacie čipy, ktoré poskytujú dáta o tom, čo sa deje v tele v reálnom čase. V súčasnosti sme limitovaní tým, ako sa cítime, čo je pomerne primitívne. Čo napríklad znamená, ak som veľmi unavený? Mám nízku úroveň krvnej glukózy? Nízku hladinu testosterónu alebo niečo iné? Mojou víziou je, že raz vznikne firma, ktorá takýmito dátami bude disponovať a monitorovať zdravie ľudí.

Aké čipy si budú môcť ľudia implantovať?

Čipy sú miniatúrne. Napríklad na ľavej ruke medzi palcom a ukazovákom budeme môcť mať implantovaný vstupový čip a v druhej ruke zas čip na autorizovanie platieb. A priamo v tele mať zas zabudovaný čip monitorujúci životné funkcie. Podľa mňa bude štandardom, že ľudia budú mať jeden, dva či tri implantáty. Pochopiteľne, ak si do tela dáte implantát s teplotným senzorom a elektromagnetickým senzorom, tak budete limitovaný len týmito dvoma senzormi. Ak bude mať niekto problémy so srdcom, môže mať aj štvrtý implantát monitorujúci srdce, umiestnený v jeho okolí. Akýkoľvek implantát je veľmi jednoduché z tela odobrať.

Hannes Sjöblad

Hannes Sjöblad je členom fakulty Digitálnej biológie na štokholmskej Univerzite Singularity Nordic. V kruhu inovátorov je známy ako biohacker, ktorého doménou sú biotechnológie zlepšujúce život, vrátane biočipov. H. Sjöblad sa zúčastnil konferencie Next 2021 organizovanej spoločnosťou Kaspersky.

Singularity University, Hannes Sjöblad
Biohacker Hannes Sjöblad. Autor: Kasper Dudzik/Singularity University

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Hannes Sjöblad #podkožné čipy #čipový implantát #monitorovanie zdravia