Po pohladkaní humanoidným robotom budete šťastnejší

Robí vám dobre, keď vás niekto upokojí pohladením po chrbte počas náročného dňa?

10.05.2021 06:00
robot1 Foto:
debata (2)

Nová štúdia zistila, že ľudia nie sú veľmi vyberaví, pokiaľ ide o to, kto sa ich dotýka. Ak sa vás podľa nemeckých vedcov dotkne humanoidný robot, môžete sa cítiť šťastnejší.

Vedci dúfajú, že jedného dňa sa nebudeme musieť spoliehať na iných ľudí a roboty môžu prevziať úlohy terapeutov, osobných trénerov či dokonca životných koučov. Ich štúdia reaguje na absenciu dotykov počas pandémie COVID-19. Niekoľko štúdií poukázalo na to, ako odstupy a izolácia spôsobujú psychologické komplikácie, pripomína server studyfinds.org.

Vista-dall ALTO arena-neutra Čítajte aj Koloseum bude mať podlahu, turisti ho uvidia z perspektívy gladiátorov

Ľudia, ktorých sa dlho nik nedotýkal, môžu mať rôzne negatívne fyziologické následky, ktoré zosilňujú pocity stresu, depresie a úzkosti. Podľa niektorých štúdií môže byť u týchto ľudí dokonca vyššia pravdepodobnosť infekcií v dôsledku zmien imunitného systému.

Autori tejto štúdie zverejnenej v časopise PLOS One poznamenávajú, že vedci pokračujú v skúmaní účinkov fyzického kontaktu s robotmi. Pokým niektoré štúdie zistili zmysluplné účinky takéhoto kontaktu, iné nevidia na robotickom objatí žiaden prínos.

slnko Čítajte aj Slovenskí vedci: Slnko je v polovici svojho života

V tomto výskume 48 študentov konverzovalo s humanoidným programovateľným robotom NAO, ktorý sa často používa na účely vzdelávania a výskumu. V priebehu rozhovoru robot niektorých účastníkov krátko a zdanlivo spontánne pohladkal po ruke.

To sa líšilo od koncepcie iných štúdií, ktoré sa zameriavali na dotyk iniciovaný človekom. V reakcii na dotyk robota sa väčšina účastníkov usmiala alebo zasmiala a nikto sa neodtiahol. Výsledky ukazujú, že tí, ktorých sa dotkol, s väčšou pravdepodobnosťou poslúchli výzvy robota a prejavili záujem o akademický kurz spomínaný v konverzácii.

Účastníci tiež hlásili lepší emocionálny stav, keď ich robot pohladkal po ruke. Vedci konštatujú, že aj tí, ktorých sa robot nedotkol, hodnotili rozhovor priaznivo.

milky way Čítajte aj Astronómovia nenašli mimozemskú inteligenciu vo vesmíre, zachytili ale neutrónové hviezdy

Vedci dúfajú, že môžu využiť schopnosti robota na to, aby ho zapojili do motivačných aktivít, napríklad, aby niekoho presvedčil, že má viac cvičiť.

„Aj bezúčelný dotyk robota má pre človeka význam,“ píše Laura Hoffmannová z Ruhrskej univerzity a jej tím v tlačovej správe. „Jemné pohladkanie rúk ľudských účastníkov počas rozhovoru viedlo k tomu, že mali lepšie pocity a boli náchylnejší súhlasiť s požiadavkou humanoidného robota.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #technológie #vedci #výskum #šťastie #robot #hladkanie #štúi