Philip Morris predstavuje technológiu, ktorá pomáha zbaviť sa cigariet

Zážitkové laboratórium spoločnosti Philip Morris využíva niekoľko hi-tech technológií, sprevádza vás ním digitálny avatar. Môžete sa s ním dokonca v reálnom čase rozprávať.

19.05.2021 06:00
05 Peter Gecik Foto:
Hlas a pohyby prepožičal profesorovi Dohorelovi herec Peter Gecík.
debata

V posledných rokoch sa objavilo niekoľko perspektívnych technológií, pomáhajúcich fajčiarom obmedziť fajčenie cigariet a neskôr s týmto zlozvykom úplne prestať. K najväčším inovátorom v tejto oblasti patrí spoločnosť Philip Morris, ktorá do výskumu a vývoja bezdymových technológií investovala už viac, než 8 miliárd dolárov.

Teraz pripravuje ďalšiu inováciu, pri ktorej od využitia tabaku úplne upúšťa. Dospelým fajčiarom ponúkne riešenie v podobe bezdymového zariadenia, ktoré tabak nespaľuje, ale nahrieva a namiesto cigaretového dymu produkuje aerosol, ktorý obsahuje o 95 percent menej škodlivých látok v porovnaní s klasickou cigaretou.

Nikotín vyvoláva závislosť, nie je karcinogénny

Látkou, vyvolávajúcou u fajčiarov závislosť, je nikotín. Ten sám osebe však nie je karcinogénny. Problémom je proces horenia tabaku v papierovej cigarete. Práve pri spaľovaní tabaku sa totiž uvoľňuje cca 6 000 najrôznejších chemických látok, z ktorých približne 100 je označených za škodlivé a potencionálne škodlivé, vrátane tých rakovinotvorných.

Dva digitálne röntgeny ukazujú ako bezdymové... Foto: PMI
06 Rontgeny Dva digitálne röntgeny ukazujú ako bezdymové alternatívy cigariet fungujú.

Dym z cigarety obsahuje okrem iného oxid uhoľnatý, arzén, benzén, ťažké kovy ako olovo a kadmium, kyanovodík a ďalšie chemikálie. Tie tvoria decht a usádzajú sa v tele fajčiara. Preto Philips Morris aktuálne ponúka dospelým fajčiarom, ktorí nedokážu prestať fajčiť dva typy bezdymových alternatív.

Prvý je založený na princípe nahrievania tabaku, druhý predstavuje úplnú elimináciu procesu horenia. Pri ňom ide o elektronické cigarety, respektíve vaporizéry. Do nich sa nevkladajú tabakové náplne, ale tekutina s obsahom nikotínu a pridanou príchuťou. Tento variant sa na náš trh ešte len chystá.

Táto tekutina sa nahrieva, čím sa vytvára para určená na inhaláciu. Aj preto sa pri nich už nehovorí o fajčení, ale o vapovaní. V súvislosti s vapovaním sa však objavili u niektorých ľudí zdravotné problémy, spôsobene tým, že tekutinou pre vaporizéry si svojpomocne upravovali a primiešavali do nej ďalšie ingrediencie, vrátane psychotropných látok. Preto Philip Morris pripravuje niečo podobné, ako vo svete smartfónov Apple. Pôjde o uzavretý systém.

V ňom fajčiar nebude mať prístup k tekutine s obsahom nikotínu, tá sa bude do vaporizéru vkladať ako monolit. Na výber však samozrejme budú verzie s rôznymi príchuťami. Táto technológia by sa v našich končinách mala dostať do predaja až koncom roku. Pozrieť si ju a zoznámiť sa s negatívnymi následkami fajčenia však Slováci môžu už teraz vďaka unikátnemu riešeniu, využívajúcemu najmodernejšie technológie.

Hi-tech laboratórium

Je ním „bezdymové laboratórium“ umiestnené pred bratislavským nákupným centrom Eurovea, ktorým vás sprevádza virtuálny avatar s menom „profesor Dohorel“. Toto laboratórium je zaujímavé aj vďaka niektorým hi-tech riešeniam. Príkladom je tzv. motion capture alebo mocap, technológia záznamu pohybu tela a hlavy človeka, a to vrátane mimiky. Takto vytvorený záznam je prenesený na vopred vytvorený digitálny model, ktorý následne ožíva. Túto technológiu využíva už zmienený profesor Dohorel.

Bezdymové laboratórium využíva niekoľko hi-tech... Foto: PMI
04 Laboratorium vnutro 1 Bezdymové laboratórium využíva niekoľko hi-tech technológií, zvyšujúcich autenticitu zážitku.

Ďalej sú v ňom dva špeciálne röntgeny. Pri posúvaní obrazoviek po celej dĺžke modelov je vidieť ako bezdymové alternatívy fungujú. Ručne vytvorené kresby jednotlivých vrstiev boli použité pre špeciálnu animáciou riadenú aplikáciu. Bezdymové riešenia sú v laboratóriu predstavené pomocou samostatných holoboxov. Objekt, ktorý je umiestnený za displejom je doplnený interaktívnym videom a vytvára tak pocit podobný rozšírenej realite.

Toto laboratórium ukazuje cestu, ako môžu bezdymové alternatívy slúžiť fajčiarom, ktorí nedokážu prestať fajčiť ako pomôcka na ceste k úplnému obmedzeniu užívaniu tabaku a zbavenia sa závislosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-cigarety #vapovanie #Philip Morris #bezdymové laboratórium