Test: Vyskúšali sme najlacnejší iRobot s funkciou automatického vyprázdnenia

Robotický vysávač iRobot i3+ sa poľahky vyrovná drahším modelom. Chýba mu len zopár funkcií, ktoré je možné oželieť výmenou za výrazne nižšiu cenu.

27.05.2021 06:00
iRobot, i3+, Roomba, robotický vysávač Foto:
Robotický vysávač iRobot Roomba i3+ so základňovou stanicou Clean Base.
debata

Ešte pred necelými dvoma rokmi bola vyprázdňovacia základňová stanica CleanBase prémiovým doplnkom k dvom najdrahším robotickým vysávačom v ponuke iRobot, ktorých cena atakovala tisíceurovú hranicu. Dnes je už dodávaná aj ako súčasť robotického vysávača i3+ za 600 eur. Vysávač má modernejší dizajn, je plne autonómny a možno ho ovládať aj cez mobilnú aplikáciu. Namiesto lesklého povrchu, ktorý si zapamätá každý neúmyselný škrabanec a dotyk prsta, má i3+ matnú a štruktúrovanú povrchovú úpravu. Má aj trojicu klasických tlačidiel, ktoré sa nám osvedčili viac, než tie dotykové v i7+.

Robotický vysávač iRobot Roomba i3+. Foto: Tomáš Švec
iRobot, Roomba, i3+ Robotický vysávač iRobot Roomba i3+.

Zopár funkcií iRobotovi i3+ chýba

V porovnaní s najdrahšími modelmi je i3+ ochudobnený o niektoré funkcie. Kvôli chýbajúcej funkcii špeciálneho hĺbkového čistenia čistí koberce s rovnakým výkonom ako iné povrchy a takisto neumožňuje nastaviť čistiace zóny a virtuálne prekážky priamo v aplikácii. Najviac rozdielov (hoci stále nie veľa) je medzi robotmi i3+ a s9+. Medzistupeň v podobe Roomby i7+ sa od i3+ funkciami líši len minimálne, je však o sto eur drahší. Nakoľko sme mali možnosť oba roboty vyskúšať, z praktického hľadiska je i7+ subjektívne výkonnejší pri čistení kobercov so stredným a dlhým vlasom a takisto precíznejšie odstraňuje drobné nečistoty z podlahy. i3+ si zas lepšie poradí s väčšími nečistotami, ktoré po sebe môže zanechať domáci miláčik.

Robotický vysávač iRobot Roomba i3+ má na... Foto: Tomáš Švec
iRobot, Roomba, i3+ Robotický vysávač iRobot Roomba i3+ má na rozdiel od modelu i3 odlišný zberný kôš, ktorý je kompatibilný so základňovou stanicou Clean Base.

Roomba i3+ ponúka možnosť personalizovaných odporúčaní pri čistení, ako napríklad častejšie vysávanie počas peľovej sezóny. Na druhej strane nemožno využiť už spomínaný výber miestností, ktoré má robot povysávať. Kým napríklad v i7+ si môžete vybrať, že chcete povysávať len obývačku a chodbu a vyhnúť sa pracovnému stolu, pod ktorým sa nachádza zväzok káblov, i3+ povysáva naraz celú plochu bytu. Ohraničiť mu teritórium je možné len takzvanými virtuálnymi stenami, ktoré majú podobu malých kvádrov. Tie môžete umiestniť na miesta, ktorým sa má robot vyhnúť a určiť, či ich má robot len obísť alebo nemá ich líniu ani len prekročiť.

Veľkou devízou je základňová stanica Clean Base

Mimochodom, ak je priestor na vysávanie priveľký alebo priveľmi znečistený, i3+ ho bez problémov vyčistí na dvakrát. Po vybití batérie potrebuje pár desiatok minút na nabitie a následne sa vráti na miesto, kde svoju prácu prerušil. Pred opustením domácnosti a prenechaním žezla iRobotovi odporúčame zo zemi zodvihnúť prípadné popadané uteráky a skryť káble tak, aby k nim robot nemal prístup. Stávalo sa totiž, že sa do nich občas zamotal. Rovnako sa občas zasekol na vyvýšenom podstavci hojdacieho kresla. Problém sme vyriešili vhodným rozmiestnením virtuálnej steny.

Jedno vrecko v stanici Clean Base postačí na 60... Foto: Tomáš Švec
iRobot, i3+, Roomba, robotický vysávač Jedno vrecko v stanici Clean Base postačí na 60 plných vyprázdnení zásobníka vo vysávači. Jeho výmena je jednoduchá.

Snáď najväčšou devízou i3+ je základňová stanica Clean Base, ktorá prináša úplne novú úroveň komfortu vysávania. Robotický vysávač bol v podstate autonómnym aj v minulosti, avšak len do doby, kým nebolo potrebné vysypať jeho plný kôš. Ak sa robot stará o čistotu celého podlažia a navyše máte aj psa či mačku, môžete si byť istý, že tejto povinnosti by ste sa nevyhli po každom jednom vysávaní. Stanica Clean Base tento problém rieši za pomoci objemného zberného vrecka so špeciálnym uzatváracím ventilom, do ktorého sa spätným chodom z nádoby v iRobote presunú všetky nečistoty. Vrecko by malo postačiť na 60 plných zásobníkov v Roombe. Následne ho je potrebné vymeniť. iRobot si za tri náhradné vrecká účtuje bezmála 20 eur.

Mobilná aplikácia konečne dospela. Nič jej nechýba

Ak používate hlasového asistenta, veľmi užitočné môže byť jeho spojene s iRobotom. My sme robotov spojili s hlasovou asistentku Alexa v reproduktore Amazon Echo. Pred odchodom z bytu jej stačilo dať príkaz, aby povysávala a následne aj mopovala celý priestor. Pri i7+ bolo navyše možné asistentke oznámiť, ktoré miestnosti je potrebné vyčistiť. Kombinovanie práce dvoch robotov (vysávača a mopovača) so sebou priniesla funkcia Imprint Link vďaka ktorej sa dva roboty pri práci dopĺňajú. Funkcia zabezpečí, že keď jeden robot skončí s vysávaním, druhý vzápätí začne mopovať podlahu. Imprint Link je tak veľmi užitočný, ak máte okrem Roomby aj Braavu jet, ktorá zvládne suché a mokré vytieranie podlahy a vo výsledku sa tak dva roboty kompletne postarajú o čistotu podlahy.

Mobilná aplikácia iRobot Home je veľmi prehľadná. Foto: Tomáš Švec
iRobot, i3+, Roomba, robotický vysávač Mobilná aplikácia iRobot Home je veľmi prehľadná.

Mobilná aplikácia iRobot Home prešla v nedávnej dobe veľkými dizajnovými a funkčnými zmenami. Je oveľa prehľadnejšia a väčší priestor dostal prehľad o práci robota. Okrem časovača je možné sledovať aj históriu čistenia vrátane konkrétnych pohybov robota po miestnosti či byte. Zaujímavé sú aj štatistiky o viac znečistených miestach, na ktorých čistenie potreboval robot viac času. Pri robotoch vyššieho radu je možné v aplikácii ohraničiť aj jednotlivé miestnosti a určiť miesta, ktorým sa má robot pri vysávaní vyhýbať. Aplikácia takisto využíva rôzne automatizované režimy, napríklad na už spomínané frekventovanejšie čistenie počas peľovej sezóny alebo sezóny zhadzovania srsti u domácich miláčikov.

Robotický vysávač iRobot Roomba i3+.
Robotický vysávač iRobot Roomba i3+ má na...
+5Jedno vrecko v stanici Clean Base postačí na...

iRobot Roomba i3+ – cena: 599 eur

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • výborné spracovanie
  • pomer ceny a pridanej hodnoty
  • rovnaká kvalita čistenia ako pri drahších modeloch
  • bezchybná a prehľadná aplikácia iRobot Home
  • aplikácia dokáže prepojiť viacero robotov v domácnosti
  • automatizované funkcie v aplikácii

Negatíva

  • chýba zónovanie bytu (zatiaľ len pri drahších modeloch)
  • nie je možné nastaviť “červené zóny”, ktorým sa má vyhýbať
  • drahšie náhradné vrecká (3ks za 20 eur)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #iRobot #Roomba #robotický vysávač #i3+ #iRobot Home #Clean Base