Padol aj Biely dom. Hrozí svetu internetový ‘blackout‘?

Problémy s CDN sieťami spoločnosti Fastly spôsobili dočasnú nedostupnosť stránok Beleho domu, CNN, PayPalu, eBay a ďalších kľúčových webov. Našťastie trvala necelé dve hodiny.

09.06.2021 11:47
USA médiá úrady weby výpadok Fastly Foto:
Kvôli výpadku CDN sietí, prevádzkovaných spoločnosťou Fastly bola niekoľko desiatok minút nedostupná webová stránka CNN a "padol" dokonca aj Biely dom.
debata (4)

Hrozí svetu globálny výpadok internetu? Môže sa stať, že veľká časť globálnej siete sa zrazu zrúti a prestane fungovať? Vo svete, kde je čoraz viac dát sústredených online v cloudových úložiskách prevádzkovaných veľkými firmami určite áno.

Nefungovala CNN a „padol“ aj Biely dom

Dokazujú to aj udalosti z nedávnych hodín, keď na pár desiatok minút z ničoho nič prestali byť dostupné stránky veľkých spravodajských portálov, nadnárodných obchodníkov, nemohli ste zaplatiť cez PayPal, nakúpiť na eBay a dokonca „padol“ aj Biely dom, hoci len v online priestore.

A čo sa vlastne stalo? Krátkodobý výpadok služieb postihol spoločnosť, o ktorej doteraz zrejme počul len málokto. Volá sa Fastly a patrí k najvýznamnejším prevádzkovateľom tzv. CDN (content-delivery networks) sietí. Tie, zjednodušene povedané, umožňujú, aby sa vaše dáta načítali takmer rovnako rýchlo vám, ako aj užívateľom na opačnej strane zemegule a bez ohľadu na to, kde je fyzicky umiestnený server, na ktorom sa nachádzajú.

Rýchlosť načítania vašich stránok je totiž aj v súčasnosti do veľkej miery závislá od fyzickej vzdialenosti serverov, na ktorých sú dáta z nej uložené. Dáta z vášho „indického“ serveru putujú optickými káblami cez routre, ktoré ich analyzujú a rôzne dočasné úložiská. Tak sa môže stať, že vaša stránka sa vám doma načíta síce rýchlo, ale niekde v Ázii bude užívateľa pomalosťou privádzať do zúfalstva.

V CDN sieťach sa pre statický obsah využívajú... Foto: Beluga CDN
CDN siete V CDN sieťach sa pre statický obsah využívajú tzv. edge servery, ktoré sú geograficky čo najbližšie k užívateľom, ktorí chcú danú stránku zobraziť.

Siete CDN tento problém do veľkej miery eliminujú, preto ich využíva väčšina globálnych spoločností, vlád a platforiem, rozšírených po celom svete. Tieto siete totiž umožňujú, aby sa váš statický (v čase sa nemeniaci) obsah, napríklad obrázky, videá, skripty alebo fonty návštevníkom načítal z geograficky čo najmenej vzdialených serverov, čo vaše stránky výrazne urýchli. A Fastly patrí k najväčším prevádzkovateľom CDN sietí, k nim pripojených serverov a dátových centier.

Kto ovláda internet?

V jej prípade išlo o konfiguračnú chybu pri aktualizácii softvéru, ktorú sa podarilo relatívne rýchlo odstrániť, výpadok trval krátko, necelé dve hodiny a spoločnosť o ňom partnerov informovala už desať minút potom, ako ho identifikovala. Ukázal však na jednu dôležitú vec, na ktorú bezpečnostní experti upozorňujú už dlhší čas: kľúčová infraštruktúra, respektíve prevádzka internetu sa po technickej stránke čoraz viac sústreďuje v rukách relatívne malého počtu technologických spoločností. A takáto koncentrácia môže byť na jednej strane užitočná, na druhej však nebezpečná.

Patrí k nim Fastly, no napríklad aj Google alebo Amazon. Cielený útok na ne by v budúcnosti skutočne mohol viesť k situácii, ktorá by neskončila relatívne krátkym výpadkom služieb kľúčových internetových hráčov, alebo mohla by vyvolať dominový efekt, pri ktorom by sa mohol problém nekontrolovane a veľmi rýchlo rozrásť prakticky po celom internete, zahltili by sa ďalšie servery a kostrové siete, čo by spôsobilo nedostupnosť ďalších stránok a služieb.

Autá - hackeri Čítajte viac Rusky hovoriaci hekeri vypli írsky zdravotnícky systém

V súčasnosti môžu spoločnosti relatívne voľne a rýchlo prepínať medzi jednotlivými CDN sieťami a nemusia ich za cenu spomalenia načítania svojich stránok využívať vôbec, dôležité cloudové služby a servery sú mnohonásobne zálohované a istené proti zlyhaniu aj útokom, no stále väčšia centralizácia a komplexnosť služieb, ponúkaných takýmito spoločnosťami zároveň značí, že rastie aj riziko ich masívneho zlyhania.

K útokom a podobným výpadkom bude dochádzať aj naďalej, nedá sa im úplne zabrániť, dôležité však bude, aby postihnuté spoločnosti mali efektívne postupy, ako sa z takýchto situácii čo najskôr spamätať a obnoviť svoju prevádzku. Tak ako sa to včera pomerne úspešne podarilo aj Fastly.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #internetový útok #blackout #výpadok internetu #Fastly #CDN siete