Samsung ukázal prototyp naťahovacieho OLED displeja

Displej je možné natiahnuť až o 30 percent vo všetkých smeroch. Samsung ukázal, ako by mohol fungovať pri zobrazovaní nameraného pulzu.

19.06.2021 06:00
Samsung, OLED Foto:
Flexibilný displej je možné natiahnuť o 30%.
debata (1)

Zariadenia s ohybným displejom sa pomaly dostávajú k bežným spotrebiteľom. Sú síce drahé, majú mnohé nedostatky, no blíži sa doba, kedy budú zlatým štandardom aj v mobiloch, tabletoch či notebookoch. Samsung v uplynulých dňoch posunul latku ešte o čosi vyššie a predstavil prototyp naťahovacieho OLED displeja. Firme sa podarilo vyrobiť displej, ktorého rozmery je možné natiahnutím ľubovoľným smerom zväčšiť až o 30 percent.

V rámci prototypného riešenia Samsung demonštroval použitie displeja na monitorovacej nálepke na kožu, ktoré zaznamenáva aktuálny pulz. “Výhodou tejto technológie je, že umožňuje merať biometrické dáta počas dlhšej doby a bez potreby odstránenia senzora počas spánku či cvičenia. Užívateľ má pocit, akoby bol senzor súčasťou jeho kože. Zároveň má možnosť okamžite kontrolovať biometrické dáta na displeji bez potreby ich transferu do externého zariadenia,” uviedol šéf výskumného tímu Joungjun Jun.

Displej je napriek svojej flexibilite a namáhaniu materiálu odolný. Nevykazoval žiadnu poruchovosť ani pri tisícke natiahnutí. Senzor vďaka priamemu a neprerušenému kontaktu z kožou dokáže v porovnaní s náramkami a inou nositeľnou elektronikou presnejšie zaznamenať pulz. Naťahovanie displeja je možné vďaka špeciálnemu flexibilnému elastoméru, ktorý v Samsungu upravili tak, aby odolal aj zvýšenej teplote. Jednotlivé OLED diódy sú pospájané flexibilnými elektródami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #displej #oled