Grafén pomôže pri zvyšovaní kapacity pevných diskov

Vďaka takmer plochej ochrannej vrstve z grafénu bude možné na pevné disky ukladať až 10-násobne viac dát. Materiál poskytuje lepšiu ochranu než roky používaný uhlík.

23.06.2021 06:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Zlatá éra klasických pevných diskov už skončila a v spotrebnej elektronike ich postupne nahrádzajú rýchle SSD disky, ktoré sú menšie, ľahšie a odolnejšie. Dokonca aj ich cena (a priemerná cena za 1 GB úložného miesta) sa v posledných rokoch približuje cenám pevných diskov. Vedci však nad harddiskami ešte palicu nezlomili. Stále existujú možnosti na ich vylepšovanie a zvyšovanie kapacity. Najnovším pomocníkom môže byť grafén. Podľa výskumníkov z Cambridgského grafénového centra môžu pevné disky s grafénom uchovávať až 10-násobne viac dát, než súčasné modely.

Pevné disky obsahujú dva hlavné komponenty – hlavu a platničky. Dáta sú zapisované pomocou magnetickej hlavy, ktorá sa nad rýchlo sa rotujúcimi platničkami pohybuje. Na zvyšovanie hustoty bolo doposiaľ využívané najmä zmenšovanie priestoru medzi hlavou a platničkami. V súčasnosti hrubšia uhlíková vrstva, ktorá chráni platničky pred mechanickým poškodením a koróziou zaberá relatívne veľké miesto, ktoré sa výskumníci snažia zmenšiť a využiť efektívnejšie. Uhlíková vrstva má hrúbku 3 nanometre, čo zodpovedá zhruba jednému terajbatu dát na štvorcový palec.

Vedci preto nahradili hrubšiu uhlíkovú vrstvu takmer úplne plochou dvojrozmernou vrstvou atómov uhlíka. Navyše zistili, že takáto grafénová vrstva poskytuje ešte lepšiu antikoróznu ochranu, nízke trenie, odolnosť, tvrdosť a jemnosť povrchu. Atómy grafénu usporiadané do pravidelných hexagónov takisto dobre odolávajú vysokým teplotám, preto nie je problém pri zápise využiť aj technológiu zhusteného zápisu za využitia tepla. Aj vďaka tomu má byť možné na platne zapísať až 10-násobne viac dát.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pevné disky #uhlík #grafén #harddisk