Umelá inteligencia pomohla doplniť časť Rembrandtovej Nočnej hliadky

Prvýkrát po viac ako 300 rokoch je možné vidieť Rembrandtov obraz Nočná hliadka kompletný.

24.06.2021 08:55
debata (1)

Obrovský obraz, ktorý vytvoril v roku 1642 holandský majster Rembrandt van Rijn, bol v roku 1715 orezaný zo všetkých štyroch strán, aby sa zmestil medzi dvojo dverí na amsterdamskej radnici.

Rijksmuseum teraz doplnilo chýbajúce časti scény podľa ranej kópie originálu, k napodobeniu Rembrandtovho štýlu pomohla umelá inteligencia, píše BBC News.

„Nočná hliadka, ako je vystavená v Rijksmusee, sa vryla do našej kolektívnej pamäti. Vďaka tejto rekonštrukcii teraz vidíme, že kompozícia, ako ju namaľoval Rembrandt, bola ešte dynamickejšia. Je úžasné mať možnosť vidieť na vlastné oči Nočnú hliadku tak, ako ju Rembrandt zamýšľal,“ uviedol riaditeľ múzea Taco Dibbits.

Nočná hliadka je považovaná za Rembrandtovo najambicióznejšie dielo. Pred reštaurovaním bol obraz 4,5 metra široký, takmer štyri metre vysoký a vážil 337 kilogramov. Popri svojich rozmeroch budí rešpekt tiež dramatickým zachytením svetla a pohybu. Zadávateľom maľby bol starosta a vodca amsterdamskej občianskej stráže Frans Banninck Cocq, ktorý chcel skupinový portrét svojich milícií.

Rembrandt Čítajte aj Vzácny autoportrét Rembrandta sa predal za 14,5 milióna libier

Vzácny obraz bol v minulosti opravovaný už niekoľkokrát. V roku 1975 premohol ochranku múzea muž s nožom na chlieb, porezal plátno a kričal, že „to urobil pre Pána“. Obraz bol ľahko poničený nožom už aj v roku 1911 a v roku 1990 ho postriekali chemikáliou. V oboch prípadoch bolo poškodenie len mierne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obraz #umelá inteligencia #Rembrandt #reštaurovanie