EÚ si posvieti na platby Bitcoinom. Chce poznať odosielateľa aj prijímateľa

22.07.2021 15:00
bitcoin, dogcoin, šifrovanie, algoritmus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

EÚ navrhuje regulovať obeh kryptomeny Bitcoin tak, že by nebolo možné utajiť odosielateľa a príjemcu platby. Únia chce vyvinúť tlak na spoločnosti, ktoré s kryptomenou operujú.

O kryptomenách je okrem iného známe aj to, že dlhodobo úspešne unikajú mnohým medzinárodným reguláciám a navyše ponúkajú aj vysokú mieru anonymity. Pri platbách Bitcoinom je možné utajiť tak odosielateľa ako aj príjemcu, čo z neho robí ideálny prostriedok na prijímanie výkupného pri hackerských útokoch. Hackeri totiž vedia, že ako príjemcovia platby nebudú vystopovateľní. Iným fenoménom sú takzvané anonymné krypto-peňaženky, ktoré, ako názov napovedá, neumožňujú identifikovať majiteľa aktív. Európska komisia plánuje proti tomu zakročiť a navrhuje viacero zmien, vďaka ktorým by bolo možné identifikovať prijímateľa aj odosielateľa platby. Hlavným dôvodom je zabránenie praniu peňazí a financovania teroristických skupín. Zmeny by sa mali týkať aj spomínanej krypto-peňaženky.

Ako informuje server BBC, pokiaľ by bol návrh Komisie schválený členskými štátmi a Európskym parlamentom, do dvoch rokov by mohol mať podobu právneho predpisu, ktorému by všetky členské krajiny museli prispôsobiť svoju legislatívu. Prevody kryptomien by následne mali podliehať rovnakým alebo veľmi podobným pravidlám ako bežné peňažné prevody. “Vzhľadom k tomu, že prevody virtuálnych aktívu sú vystavené podobným rizikám prania špinavých peňazí a financovania terorizmu ako bežné peňažné prevody, je preto logické aby sa na ne vzťahovali rovnaké legislatívne nástroje,” uvádza v návrhu Komisia.

Spoločnosti, ktoré by realizovali prevody kryptomien by po novom mali povinnosť zaznamenať celé meno, adresu, dátum narodenia a číslo účtu tak u odosielateľa, ako aj prijímateľa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #bitcoin #kryptomeny #kryptopeňaženka