Test: Tlač ako služba. Vyskúšali sme predplatné pre tlačiarne od HP

Namiesto pravidelného dokupovania náplní do tlačiarne ponúka HP službu Instant Ink, ktorá za mesačné predplatné kontroluje stav atramentu a kuriérom doručí novú náplň, keď sa stará začne míňať.

03.08.2021 15:00
HP, Instant Ink Foto:
Služba HP Instant Ink sa výmenou za mesačné predplatné postará o dodanie náhradných náplní do tlačiarne, akonáhle sa tie pôvodné začnú míňať.
debata (1)

V čase, keď všetky softvérové firmy hľadajú spôsob ako premeniť jednorazovú platbu za svoje produkty na mesačné predplatné, by asi len málokto čakal, že podobným smerom sa vyberú aj výrobcovia tlačiarní. HP je prvou lastovičkou, ktorá sa rozhodla vyskúšať, či budú ľudia ochotní platiť mesačný poplatok za bezstarostnú tlač dokumentov a fotiek v domácnosti. Bezstarostnú preto, lebo jediné o čo sa musí zákazník postarať je aktivácia svojho účtu a nastavenie pravidelnej mesačnej platby. HP následne na diaľku kontroluje počet vytlačených strán a stav atramentových náplní, ktoré keď sa začnú vyprázdňovať nahradí novými. Vyskúšali sme, ako takéto netradičné predplatné pri atramentovej tlači funguje, aké má výhody a aj úskalia.

Netradičné mesačné predplatné pre tlačiarne

Tlačiť cez “predplatné” nie je možné s každou tlačiarňou HP. V súčasnosti podporujú funkciu Instant Ink zhruba dve desiatky atramentových a laserových tlačiarní v cenách od 40 až po 250 eur. Netreba však za tým hľadať nič viac. Všetky tieto tlačiarne nie sú ničím špecifické, tlačia úplne rovnako ako modely bez podpory Instant Ink. Dokonca ich je možné používať úplne rovnako ako akékoľvek iné modely – a teda bez predplatného, ktoré je možné zapnúť, vypnúť alebo deaktivovať. S funkciou je spojený aj jeden hardvérový paradox – prelepený USB port. Ako výrobca upozorňuje, tlačiť cez USB je možné, avšak kvôli bezdrôtovej tlači a správnemu fungovaniu Instant Ink to nie je preferované. Takisto pri prvom nastavení tlačiarne je potrebné postupovať podľa návodu a aktivovať ju bezdrôtovo, bez pripájania k počítaču.

Počet výtlačkov mesačne 15 strán 50 strán 100 strán 300 strán 700 strán
Cena za mesiac 0,99 eur 2,99 eur 4,99 eur 11,99 eur 24,99 eur

Ako teda tlač cez Instant Ink funguje? Najprv si musíte aktivovať svoj účet u HP, a nainštalovať a spárovať s ním aj tlačiareň. Následne si vyberiete tlačový plán podľa typu vašej tlačiarne (atrament alebo laser) a predpokladaného počtu mesačných výtlačkov. Ak napríklad plánujete tlačiť len zopár strán, stačí, ak si aktivujete najnižší balík s 15 stranami mesačne za 99 centov (pri atramentovej tlači). Vyššie balíky obsahujú väčší počet výtlačkov mesačne a cena za stranu je pri nich nižšia. Zaujímavosťou, na ktorú ale výrobca pochopiteľne neupozorňuje, je, že jedna strana sa počíta bez ohľadu na rozsah tlače. To znamená, že či už vytlačíte celostranový text alebo veľkú fotku, cena za jednu stranu zostane rovnaká.

Nezáleží, či tlačíte celostranové fotky alebo dokumenty

Ďalším špecifikom Instant Ink je bezplatné 6-mesačné obdobie po aktivácii. Akonáhle si službu aktivujete, môžete si zvoliť aj najvyšší balík so 700 stránkami mesačne za 25 eur, ktoré vám ale počas prvého polroka nebudú účtované. Balíky si môžete ľubovoľne meniť a to aj bez toho, aby ste museli čakať na koniec mesiaca. Samozrejme, ak si raz aktivujete 300-stranový balík a v polovici mesiaca zistíte, že je tých stránok akosi priveľa, HP vám napriek zmene balíka na nižší zaúčtuje cenu 300-stranového balíka bez nároku na alikvotnú náhradu. Na druhej strane, ak si aktivujete 50 stránok mesačne a “prešvihnete” ich, pričom si v zápätí neaktivujete vyšší balík, výrobca vám naúčtuje jednoeurový doplatok za každých 15 strán. Bude tak robiť tak dlho, kým sa vami aktivovaný balík opäť na začiatku nového mesiaca neobnoví a za predpokladu, že budete naďalej tlačiť. Pri vyšších balíkoch k tomu ale nemusí dochádzať často.

Služba HP Instant Ink Foto: HP
HP, Instant Ink Služba HP Instant Ink

Instant Ink umožňuje prenášať nespotrebované strany do ďalšieho mesiaca, maximálne však 3 mesiace. Ak jeden mesiac zo 100-stranového balíka vytlačíte len 20 strán, na druhý mesiac máte za rovnakú cenu k dispozícii už 180 strán. HP tvrdí, že vďaka mesačnému predplatnému dokáže zákazník ušetriť až 70 percent nákladov na atramente. Samozrejme, sú to len teoretické čísla, v reálnych podmienkach je úspora o pár desiatok percent nižšia. No predsa.

Bodka na záver

Výmenou za mesačné predplatné zákazník získava pravidelnú výmenu atramentu alebo toneru. To znamená, že bez ohľadu na to, čo a v akom rozsahu tlačíte, firma na diaľku sleduje stav atramentu a akonáhle sa začne míňať, kuriérom vám pošle náhradnú náplň a tú starú zas vyzdvihne na recykláciu. Aktuálny stav naplní si môžete skontrolovať aj sami cez aplikáciu HP Smart. V podstate sa o to, ale nemusíte vôbec zaujímať. Na druhej strane, bez pripojenia na internet cez tlačiareň nemôžete tlačiť, čo môže byť pre niekoho limitujúce. Zároveň nie každý sa cíti komfortne s pocitom, že informácie o tlači (aj keď nie o obsahu výtlačkov) sa prenášajú na servery HP. Službu Instant Ink je tiež možné deaktivovať a tlačiareň používať ako každú inú, no v takom prípade špeciálne náplne Instant Ink je potrebné vyhodiť do koša a zakúpiť si nové, štandardné.

HP Instant Ink – cena od 0,99 eura

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Jednoduché nastavenie
  • Bezstarostná prevádzka
  • Flexibilné mesačné balíčky
  • Možnosť prenášania nespotrebovaných výtlačkov
  • Prvých 6 mesiacov tlačenia zadarmo

Negatíva:

  • Mesačné predplatné nemusí vyhovovať každému
  • Primárne len bezdrôtová tlač
  • Potreba mať tlačiareň pripojenú na internet

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HP #tlač #atramentová tlačiareň #Instant Ink