Malvér sa už môže ukrývať aj v grafickej karte. Antivírusy sú naň prikrátke

Hackerom sa podarilo vyvinúť funkčnú techniku na spustenie malvéru na grafickej karte. Žiaden antivírus si s takýmto škodlivým kódom zatiaľ nedokáže poradiť.

09.09.2021 06:00
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Doposiaľ platilo pravidlo, že antivírus poskytuje pomerne spoľahlivú a účinnú ochranu proti vírusom, trójskym koňom a iným typom malvéru. Vďaka pokročilým funkciám dokáže cez heuristickú analýzu upozorniť aj na možné budúce hrozby. Podľa najnovších správ však už existuje nový typ útokov, proti ktorým sú antivírusové programy zatiaľ prikrátke. Útočník dokáže malvérom infikovať grafickú kartu a obísť tak kontrolu operačnej pamäte antivírusom. Takýto škodlivý kód využívajúci grafický procesor GPU a uložený v pamäti grafickej karty VRAM zatiaľ nie je možné detegovať.

Nedotknuteľný malvér

O nový typ útoku na čiernom trhu už prejavili záujem prví ľudia a jeden z nich si už návod na spustenie malvéru na grafickej karte údajne zakúpil. Podľa popisu nová technika funguje len na zariadeniach s operačným systémom Windows, avšak na celom spektre grafických kariet počnúc grafikami Intel (UHD 620 a 630), AMD (Radeon RX 5700) až po Nvidia (GeForce GTX740M a GTX 1650). Výskumníci, ktorí sa zaoberali podobnými technikami v minulosti uviedli, že môžu byť veľmi efektívne. “Vyhodnotením nášho funkčného prototypu sme zistili, že keylogger (pozn. red. nástroj na zachytávanie stláčania kláves) využívajúci grafický procesor môže efektívne zachytávať všetky vstupy od užívateľa, ukladať ich v pamäťovom priestore grafickej karty a dokonca aj analyzovať a nahrávať dáta vo veľmi krátkom čase,” uviedol jeden z výskumníkov, ktorého cituje server Techspot.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #vírus #malvér #trójsky kôň #grafická karta