Robot namiesto domáceho miláčika? Amazon predstavil domáceho robota Astro

Nie je to síce typický humanoid, no Amazon sa aj s jeho pomocou snaží priblížiť roboty bežným ľuďom. Astro je domáci robot, ktorý poháňa hlasová asistentka Alexa.

07.10.2021 07:00
Amazon, Astro, domáci robot, robot Foto:
Domáci robot Amazon Astro
debata (4)

Určite si pamätáte na analógové časy, kedy domácnosti neboli pretkané modernými spotrebičmi s prívlastkom “inteligentné.” V priebehu posledných rokov sa situácia otočila a väčšina domácej elektroniky už nejakou pokročilou technológiou disponuje. Niektorí technologickí nadšenci zašli dokonca tak ďaleko, že elektroniku vymenili za takú, ktorá sa dokáže pripojiť na Internet vecí a vzdialene cez internet komunikovať či vykonávať príkazy. Príkladom sú inteligentné žiarovky, zásuvky a robotické vysávače ovládané na diaľku. Nad nimi môže mať kontrolu aj virtuálna asistentka, ktorá ich prepojí do jedného funkčného ekosystému a umožní ich ovládať hlasovými povelmi.

Robot do každej domácnosti

Amazon je jedným z priekopníkov v tejto oblasti. Hlasová asistentka Alexa patrí medzi najpokročilejšie virtuálne asistentky na trhu a svojou kompatibilitou a všestrannosťou má veľký náskok aj pred asistentkami od Google či Apple. Amazon v týchto dňoch predstavil svojho domáceho robota Astro, ktorý na prvý pohľad môže pripomínať nadčasovú futuristickú rozprávku Jetsonovci zo šesťdesiatych rokov minulého storočia.

Robot Astro poháňa asistentka Alexa, no Amazon sa bráni označeniu “Alexa na kolieskach”. Robot totiž dokáže oveľa viac. Navyše firma sa ho pokúsila poľudštiť, takže pri pohybe a reakciách na povely nevyvoláva strach a zdesenie ako vo firme Terminátor. Ak sa pýtate, aká je jeho úloha a zmysel, Amazon ponúka veľmi stručnú odpoveď. Astro má strážiť dom a ľudí a zvieratá v ňom. Ak napríklad odídete na dovolenku, namiesto sledovania interiéru pomocou kamier, môžete rozpohybovať robota, ktorý skontroluje ktorýkoľvek kút domu. Podobne je to aj pri starostlivosti o domácich miláčikov, deti či starších ľudí, ktorí by mohli potrebovať vašu pomoc.

Zatiaľ len v Spojených štátoch

Amazon sa snaží vyvrátiť pochybnosti o možnom narušení súkromia. Cez aplikáciu bude možné nastaviť, kde sa robot pohybovať môže a kde už nie. Takisto bude možné uspať ho na určitú dobu alebo úplne vypnúť, či len deaktivovať kameru a mikrofón. Keď je v pohybe, na monitorovanie priestoru si pomáha teleskopickou kamerou pripomínajúcou periskop na ponorke. Cena za Astro nie je najnižšia. Amazon ho bude predávať za bezmála 1000 dolárov. Neskôr jeho cenu navýši na 1500 dolárov. Dostupný však bude len v Spojených štátoch a najskôr koncom roka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #robot #Astro #domáci robot