Vedci vyvíjajú bezbolestné očkovanie bez ihly

Holandskí vedci vyvíjajú laserovú technológiu, ktorá umožňuje "prakticky bezbolestné" očkovanie bez použitia klasickej injekčnej striekačky.

29.10.2021 06:00
debata (6)

Podľa výskumníkov pôjde o prelomový vynález, ktorý zmierni strach z ihiel a priláka k očkovaniu viac ľudí. Prístroj podobný pištoli na hranie využíva laser, aby pretlačil drobné kvapôčky vonkajšou vrstvou kože.

Mechanizmus opísal profesor z univerzity v holandskom regióne Twent a výskumník z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) David Fernandez Rivas, ktorý ho vymyslel.

kolonoskopia, črevo, hrubé črevo, karcinóm hrubého čreva, divertikuly Čítajte aj Dočkáme sa bezbolestnej kolonoskopie aj na Slovensku?

Proces je podľa neho rýchlejší ako komárie bodnutie a nemal by spôsobovať žiadnu bolesť, pretože nezasiahne nervové zakončenia v pokožke. „Sklo obsahujúce kvapalinu sa počas milisekundy zahreje laserom, v kvapaline sa vytvorí bublina, ktorá vytlačí kvapalinu rýchlosťou aspoň 100 kilometrov za hodinu. To nám umožňuje preniknúť do kože, bez toho aby sme ju poškodili. Nie je vidieť žiadnu ranu ani vstupný bod,“ dodal.

Fernandez Rivas očakáva, že vynález pomôže prilákať viac ľudí k očkovaniu, zabráni riziku kontaminácie zo špinavých ihiel a zníži množstvo lekárskeho odpadu.

Vedci na otestovanie prístroja na vzorkách tkaniva použili grant Európskej únie vo výške 1,5 milióna eur. Teraz je na rade žiadosť o financovanie testovania na ľuďoch. Podľa Fernandeza Rivasa môže trvať zhruba jeden až tri roky, kým bude metóda dostupná širokej verejnosti.

sav Čítajte aj Slováci veria konšpiráciám. Informácie o počte mŕtvych sú vraj vymyslené

Podľa terapeuta Henka Schenka, ktorý ponúka sedenie ľuďom, ktorí sa boja očkovania, má strach z ihiel asi každý piaty Holanďan. „Fóbia z ihiel je bežnejšia, než si možno myslíte. Ľudia sa to hanbia priznať,“ uviedol. V niektorých mohla vyvolať strach hospitalizácie v detstve, iní sa vraj boja vzdať sa kontroly nad svojím telom. Podľa terapeuta potrebuje asi jeden človek z tisíc opakované terapeutické sedenie, aby sa pripravil na plánovanú injekciu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #očkovanie #laser #technológia #injekčná striečkačka