Kryptoterminál na zaplatenie v obchode funguje už aj na Slovensku

Platíte hotovosťou, kartou alebo kryptomenou? Takto by sa už v týchto dňoch mohli pýtať čašníci niektorých prevádzok na Slovensku. Vlna kryptomien zasiahla aj Slovensko a odhaduje sa, že asi dve percentá Slovákov aj vlastnia nejakú kryptomenu. Vďaka aplikácii od Global Payments je možné nimi aj reálne zaplatiť, napríklad hoci len za kávu.

24.10.2021 21:10
debata (1)
VIDEO: Pozrite si, ako prebehne platba v reštaurácii cez kryptoterminál a ako takáto platba funguje

Na Slovensku bude ako v prvej krajine strednej Európy možné vďaka mobilnej aplikácii a teminálom zaplatiť kryptomenou aj pri bežnom nakupovaní. "Teší nás, že môžeme pomôcť zákazníkom používať ich kryptopeňaženky teraz takmer na všetkých miestach s platobnými terminálmi a sme rovnako radi, že môžeme pomôcť obchodníkom získať viac zákazníkov tým, že im ponúknu ďalší populárny druh platby,“ hovorí Martin Grega, country manažér spoločnosti Global Payments Slovakia.

Ako funguje aplikácia:

Obchodník si stiahne aplikáciu a po podpise zmluvy požiada o prijímanie aj kryptomien. Platbu je možné realizovať iba tam, kde majú prístup na internet a zariadenia s operačným systémom Android 8 a s čipom NFC. Obchodník vygeneruje zákazníkovi QR kód s kryptomenou, ktorú má zákazník vo svojej peňaženke. Na výber je asi stovka rôznych kryptomien a kurz k euru sa zafixuje v momente schválenia platby, čo je rozhranie niekoľkých sekúnd. Obchodník si môže vybrať, či mu bude na účet pripísaná suma v eurách, alebo si ponechá kryptomenu. Doklad o transakcii dostane aj obchodník, aj zákazník. Obchodníkovi sa stiahne iba poplatok 1,25 percenta z transakcie. Inak sa neplatia žiadne iné poplatky.

Kto stojí za aplikáciou

Aplikáciu vyvinuli v česko-slovenskom zložení pre spoločnosť Global Payment. Je to najväčší celosvetový poskytovateľ platobných služieb, ktorého spolumajiteľom v tomto regióne je aj skupina Erste, matka Slovenskej sporiteľne. Toto meno by malo byť zárukou bezpečnosti a serióznosti. Aby to nebolo málo, spojili sa so slovinskou firmou GoCrypto, ktorá je priekopníkom kryptoplatieb, a práve ona bude mať na starosti výmenu, kurz a fixáciu kryptomeny, ktorá bude použitá pri platbe. Dôvera v kryptomenu a jej akceptácia zodpovie otázku budúcnosti kryptomien.

Nezabudnite!

Celá transakcia sa zaznamenáva pre predpisy regulátora. Slovenské zákony však hovoria, že ak fyzická osoba vymení svoju kryptomenu za eurá alebo tovar, je povinná v prípade zisku odviesť daň. A to buď 19 alebo 25 percent podľa výšky zisku. A následne pri ročnom zúčtovaní aj zdravotné odvody vo výške 14 percent. Pri právnickej osobe akou je s.r.o. sa neplatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #platba #platobný terminál #kryptomena