Dočkáme sa bezbolestnej kolonoskopie aj na Slovensku?

Kolonoskopia je diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov, pričom zachytí takmer 100 % prípadov rakoviny a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave. Dočkajú sa Slováci bezbolestného vyšetrenia?

26.10.2021 14:28
kolonoskopia, črevo, hrubé črevo, karcinóm... Foto:
Kolonoskop v hrubom čreve.
debata (23)

„Kolorektálny karcinóm je rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 percent. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,” vysvetľuje prezident Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti Martin Huorka. Aj preto na Slovensku funguje štátom riadený pozývací skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Jeho cieľom je identifikovať pacientov vo včasnom štádiu ochorenia, kedy je možné ho úspešne liečiť prostredníctvom kolonoskopie, ktorá je diagnostickou i liečebnou metódou zároveň. V prípade nálezu polypu ho dokáže lekár vo väčšine prípadov totiž priamo počas vyšetrenia odstrániť. Tento zákrok sa nazýva endoskopická polypektómia. Preventívna kolonoskopia pri negatívnom náleze znamená až 10 rokov života bez potreby iných vyšetrení, ako informoval primár gastroenterolo­gického oddelenia Národného onkologického ústavu Boris Pekárek.

sav Čítajte aj Slováci veria konšpiráciám. Informácie o počte mŕtvych sú vraj vymyslené

Existuje aj bezbolestné kolonoskopické vyšetrenie, ktoré si však pacienti na Slovensku musia priplatiť sumou približne 50 eur. Takzvaná analgosedácia je pritom vo svete štandardom. Slovenská gastroenterologická spoločnosť sa dlhodobo snaží zabezpečiť dostupnosť bezbolestnej kolonoskopie pre každého pacienta. „Aktuálne čakáme na schválenie tohto výkonu na ministerstve zdravotníctva. Poisťovne nám už avizovali, že akonáhle bude kodifikovaný nový výkon, sú pripravené uhrádzať analgosedáciu pri kolonoskopii, čím by sa konečne zabezpečila dostupnosť bezbolestnej kolonoskopie,” ozrejmil vedecký sekretár Slovenskej gastroenterolo­gickej spoločnosti Tibor Hlavatý.

Podľa najnovšieho prieskumu je bolesť a nepríjemné pocity hlavným dôvodom, prečo Slováci odkladajú vyšetrenie. Až 27,3 % opýtaných odkladá vyšetrenie kvôli obavám z bolestivosti vyšetrenia a ďalších 38,8 % kvôli obavám z nepríjemného zážitku z vyšetrenia. O skríningovej kolonoskopii uvažuje 36,2 % respondentov. Celkovo 11,5 % ju už absolvovalo a 52,3 % o vyšetrení neuvažuje. V prípade, že by bola dostupná analgosedácia, tak by sa pre ňu jednoduchšie rozhodlo 62,8 % účastníkov prieskumu. Ak by bola dostupná celková anestézia, pre kolonoskopiu by sa ľahšie rozhodlo 56,5 % respondentov.

obličky Čítajte aj V USA úspešne vyskúšali funkciu prasacej obličky pripojenej k ľudskému telu

Slovensko je na čele rebríčka v úmrtnosti mužov

Napriek výraznému pokroku v diagnostike a liečbe kolorektálneho karcinómu, toto ochorenie naďalej predstavuje veľmi vážny spoločenský a medicínsky problém. Slovensko je krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a konečníka v Európe, v úmrtnosti mužov je dokonca na čele rebríčka.

Napriek tomu v mnohých prípadoch ostávajú možnosti skorého záchytu tejto rakoviny ďaleko za svojimi možnosťami. „Kolorektálny karcinóm je rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 %. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ konštatuje docent Martin Huorka, prezident Slovenskej gastrenterologickej spoločnosti (SGS).

spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Čítajte aj Ako dlho by ste mali spať podľa veku? Pozrite si tabuľku

Kolonoskopia ako prevencia rakoviny

Kolonoskopické vyšetrenie nie je iba diagnostickou metódou. V prípade nálezu polypu ho dokáže lekár vo väčšine prípadov počas vyšetrenia priamo odstrániť. Tento zákrok sa nazýva endoskopická polypektómia a prispieva k zníženiu výskytu rakoviny hrubého čreva a konečníka, ako aj k zníženiu úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka.

„Kolorektálny karcinóm vzniká vo väčšine prípadov transformáciou z polypu sliznice konečníka alebo hrubého čreva. Trvá niekoľko rokov, kým sa polyp premení na zhubný nádor, a preto môžu byť pri kolonoskopii včas uskutočnené účinné opatrenia ako napr. endoskopické odstránenie polypov“, hovorí Boris Pekárek, primár gastroenterolo­gického oddelenia Národného onkologického ústavu. „Výnimkou môžu byť príliš veľké alebo podozrivé polypy, ktoré po vyšetrení rajónnym gastroenterológom, odstránia až v špecializovanom centre, kde sa posudzuje vhodnosť endoskopického alebo chirurgického prístupu.

Molnupiravir/ Merck & Co / Čítajte aj EMA začala posudzovať antivirotikum proti covidu od firmy Merck

Preventívna kolonoskopia, pri negatívnom náleze, znamená až 10 rokov života bez potreby iných vyšetrení. S vysokou pravdepodobnosťou sa u pacienta v tomto období nevyvinie prokročilá rakovina hrubého čreva alebo konečníka. Kolonoskopia je naše najspoľahlivejšie vyšetrenie nielen na vylúčenie rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale súčasne prináša výhodu odstránenia predrakovinových štádií,“ dodáva Pekárek.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #terapia #lekári #nádor #vyšetrenie #diagnostika #hrubé črevo #kolonoskopia