Robotický vysávač s umelou inteligenciou rozpozná vázu aj zvieracie exkrementy

Inteligentný hi-tech vysávač od Samsungu využíva revolučné kefy, lidar aj kameru. Lacný však rozhodne nie je.

16.11.2021 06:00
2-2 Foto:
Jet Bot AI+ je technologická hi-tech "hračka" a zodpovedá tomu aj jeho cena.
debata

Samsung na Slovensku predstavil nový robotický vysávač Jet Bot AI+. To „AI“ v jeho názve je skratkou pre „artificial intelligence“, čo značí, že pri vysávaní využíva umelú inteligenciu. A na čo je vlastne inteligentný vysávač dobrý?

Pozrime sa na to zo širšieho uhla pohľadu. Nechce sa to ani veriť, ale prvý robotický vysávač bol predstavený už pred štvrťstoročím. Bol ním legendárny Trilobite od Electroluxu, ktorý sa, mimochodom, predával aj na Slovensku. Technológia, ktorú robotické vysávače využívajú sa odvtedy zdokonalila a podarilo sa vychytať väčšinu múch. Prvé mali problém s efektívnym pohybom, potom s nedostatočným výkonom, slabou filtráciou, vysávaním na tmavom, respektíve čiernom podklade a podobne. To všetko je dnes už pri väčšine modelov minulosťou.

Vidí a rozpoznáva

Jeden problém však zostal – efektívny a bezpečný pohyb v členitom a meniacom sa prostredí, kde sa na zemi môžu vyskytovať rôzne prekážky – od ponožiek, cez káble od nabíjačiek až po rôzne plastové vrecká. A je tu aj jeden pomerne delikátny problém, o ktorom sa veľa nepíše. Domáce zvieratá. Ak máte domáce zviera, ktoré sa voľne po byte pohybuje a občas sa mu podarí vyprázdniť sa tam, kde nemá, je to hotová katastrofa. Roboty tento typ prekážky totiž nepoznajú a keďže im nekladie odpor, jednoducho ňou prejdú a následne exkrementy roznosia po celom byte, respektíve po vysávanom priestore.

Súčasťou modelu je aj automatická... Foto: Samsung
JetBot Súčasťou modelu je aj automatická vyprázdňovacia stanica.

Aj preto prichádza Samsung s umelou inteligenciou, vďaka ktorej nielen rozpozná dokonalejšie priestor a vytvorí si detailnejšiu a presnejšiu mapu vysávania, ale identifikuje aj typ prekážky. To znamená, že ak je to kus nábytku, obíde ho úplne natesno, ak je to váza, tak okolo nej prejde opatrnejšie. Rozpozná aj vyššie uvedené zvieracie exkrementy a vyhne sa im. To všetko zvláda vďaka technológii Jet AI Object Recognition a prekážky dokáže naozaj „natesno“ obísť aj preto, že na určenie presnej polohy využíva LIDAR. A to ešte nie je všetko.

Keďže je pripojený na internet, tak vám aj napíše, čo leží na zemi a prečo to obišiel, respektíve vám prekážku aj odfotografuje (keďže má kameru, možno ho použiť aj na vzdialenú kontrolu bytu). Navyše si môžete v aplikácií SmartThings vytvárať „no-go zóny“ alebo virtuálne steny na mape vysávaných priestorov.

Vysoký výkon a nová kefa

Vysávač má sací výkonom 30 W, či je pri robotoch naozaj špičková hodnota. Vďaka inteligentnému nastaveniu intenzity sania rozpozná typ povrchu, množstvo prachu a automaticky upraví výkon. Čas vysávania je 90 minút a batéria sa nabije za 210 minút. Viacvrstvový filtračný systém dokáže pohltiť až 99,999 % prachových nečistôt.

Jet Bot AI+ využíva semišové rotačné kefy novej... Foto: Samsung
JetBot AI+ Jet Bot AI+ využíva semišové rotačné kefy novej generácie.

Čo je dôležité – tento robot má novú semišovú rotačnú kefu, ktorá je nielen účinná a zároveň šetrná pri vysávaní, ale aj zamedzuje namotávaniu vlasov a zvieracích chlpov. Využíva na to špeciálny systém nožov, ktoré ich kontinuálne prestrihávajú. Jet Bot AI+ patrí aktuálne k technicky najpokročilejším robotickým vysávačom na trhu a vidno to aj na jeho cene, ktorá je tesne pod hranicou 1 400 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #robotický vysávač #JetBot AI+