EKG za štyri sekundy? Pre umelú inteligenciu žiaden problém

Lekár cez mobilnú aplikáciu odfotí EKG a vyplní formulár s údajmi o pacientovi. Následne aplikácia pomocou umelej inteligencie vyhodnotí diagnózu, pričom určí aj závažnosť a mieru istoty určenej diagnózy.

08.11.2021 06:00
srdce, fibrilácia, EKG Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Takto funguje prelomová novinka z dielne PowerfulMedical, ktorú partnersky podporili zdravotná poisťovňa Union aj Dôvera.

Aplikácia PMcardio bude koncom roka certifikovaná ako "ClassIIbmedical device“ už pod novou reguláciou "MDR“. "Technológiu sme vyvíjali vyše troch rokov v úzkej spolupráci so slovenskými lekármi z NÚSCH, ale aj s podporou zahraničných partnerov z Belgicku alebo Izraelu.“ vysvetľuje Robert Herman, spoluzakladateľ a hlavný lekár firmy PowerfulMedical.

"Máme radi inovácie, a tak sme sa tento projekt rozhodli podporiť. Klinický asistent vo forme mobilnej aplikácie, má slúžiť predovšetkým všeobecným lekárom, záchranárom a zdravotným sestrám ako pomocný nástroj,“ vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union. Dodáva, že skorou diagnostikou môže všeobecný lekár predísť i tak závažným stavom ako je napríklad infarkt, či mŕtvica.

Novinka už bola testovaná a validovaná v spolupráci s viacerými kardio centrami a aktuálne smeruje v rámci testovacej prevádzky do praktických ambulancií. „Do klinického skúšania spolu s Union ZP sa zapojí 25 zmluvných všeobecných lekárov, ktorí budú aplikáciu 3 mesiace testovať na EKG záznamoch od 1200 pacientov. Svojimi postrehmi pomôžu pri prípadných vylepšeniach predtým, než bude aplikácia dostupná pre celý trh,“ informuje Dupaľová Ksenzsighová.

"K novému spôsobu diagnostiky sa dostanú aj poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera. Pozornosť zameriavame na prevenciu a včasnú liečbu tejto vážnej diagnózy, a rovnako aj na následnú zdravotnú starostlivosť,“ konštatoval hovorca Dôvery Matej Štepiansky.

Hlavnými cieľmi najväčšieho multi centrického randomizovaného klinického skúšania prvej "digitalhealth“ zdravotnej pomôcky svojho druhu bude preukázať efektívny a adekvátny manažment kardiologických pacientov a zvýšenú dostupnosť špecializovanej starostlivosti. „Aktuálne vieme z EKG vyčítať až 60 kardiologických ochorení s presnosťou, ktorá sa približuje špičkovým kardiológom a kontinuálne pracujeme na rozšírení zoznamu diagnóz, ktoré dokáže aplikácia PMcardio interpretovať,“ dodáva Robert Herman.

„Sme otvorené aj inovatívnym technológiám, ak posúdime, že môžu byť prínosom pre poistencov. V prípade kardiovaskulárnych ochorení je kľúčová najmä prevencia. VšZP sa preto fokusuje najmä na investície do nadštandardenej preventívnej starostlivosti vďaka čomu dnes našim poistencom ponúkame najviac vyšetrení zameraných na sledovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov onkologických, kardiovaskulárnych a iných ochorení,“ uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #EKG #aplikácia #mobilná aplikácia