Vedci učia roboty 'ohľaduplnosti' a vzájomnej spolupráci

Roboty budú mať podľa vedcov "sociálne zručnosti" a budú vedieť kedy zareagovať, aby druhému stroju či človeku pomohli pri práci.

09.11.2021 07:00
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Môžu roboty premýšľať ako ľudia? Zatiaľ nie. Vedcom z amerického inštitútu MIT sa však podarilo vytvoriť rozhranie, vďaka ktorému budú môcť byť ohľaduplnejšie. Ak sa pýtate, ako môže byť robot ohľaduplný, odpoveď je jednoduchá. Pri vykonávaní úloh bude zohľadňovať to, či nimi neovplyvní iné roboty či ľudí. To možno na prvý pohľad vyzerá banálne, no vývoj algoritmu vôbec nie je jednoduchý, keďže musí pracovať s množstvom premenných.

Tri kategórie robotov

Vedci vo svojom matematickom modeli definovali tri základné kategórie robotov. Prvou je kategória 0, do ktorej patria roboty bez schopnosti rozpoznať spoločné ciele a spolupracovať na ich napĺňaní. Súčasťou kategórie 1 sú zas roboty, ktoré dokážu spolupracovať na spoločnej úlohe a do určitej miery vzájomne komunikujú. Tretia kategória (s označením 2) zahŕňa sofistikované roboty, ktoré navzájom komunikujú a prispôsobujú vykonávanie jednotlivých úloh podľa aktuálnych potrieb a činnosti ostatných robotov. Táto flexibilita môže byť nápomocná pri rýchlejšom vykonávaní úloh a ich škálovaní.

“Ak ste robot a chcete sa dostať k objektu X a ja som iný robot, ktorý vidí, že sa k objektu snažíte dostať, môžem vám pomôcť, aby ste sa k nemu dostali rýchlejšie. To môže znamenať napríklad, že objekt priblížim bližšie k vám, nájdem iný, lepší a bližší objekt alebo na mieste objektu X vykonám to, čo by ste inak museli vykonať vy,” vysvetľuje výhody nového algoritmu člen výskumného tímu, Ravi Tejwani.

Roboty sa musia naučiť navzájom komunikovať a predvídať

Podľa Borisa Katza z Centra pre výskum strojového učenia pri MIT budú roboty súčasťou nášho sveta rýchlejšie, než si mnohí myslia. “Je preto potrebné naučiť ich, ako komunikovať s ľuďmi spôsobom, ktorý je nám blízky. Roboty musia porozumieť, kedy je najvhodnejšia doba na to, aby nám pomohli, prípadne kedy majú zasiahnuť, aby zabránili nejakej nechcenej udalosti. Tento výskum je zatiaľ v plienkach, no myslím si, že ide o naozaj významný pokus pochopiť, čo znamená, že ľudia a stroje budú navzájom schopné interagovať.”

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #umelá inteligencia #MIT #robot #sociálne zručnosti