Vyvinuli technológiu, vďaka ktorej bude liečba antibiotikami účinnejšia

Vďaka novej technológii sa budú môcť lekári objektívnejšie rozhodnúť, aký druh antibiotickej liečby zvoliť. Pomôže im pri tom nový senzor, ktorý dokáže s vysokou presnosťou zobraziť množenie baktérií.

25.11.2021 08:30
lieky, antibiotiká, pilulky Foto:
Nové antibiotiká by mohli byť dostupné približne o 10 rokov.
debata

Antibiotiká nemajú najlepšiu povesť. Mnoho pacientov má totiž pocit (a niektorí aj právom), že antibiotiká lekári predpisujú automaticky bez toho, aby vyhodnotili, či budú pri liečbe naozaj účinné. Ich nadmerným užívaním zároveň môže vznikať antibiotická rezistencia, kedy baktérie na liečbu reagujú len veľmi slabo alebo vôbec. Vedcom z americkej Univerzity v Connecticute sa podarilo vyvinúť špeciálny citlivý senzor, ktorý dokáže zobraziť rast mikróbov v reálnom čase a s vysokým rozlíšením.

“Tento senzor dokáže identifikovať najúčinnejšie antibiotiká na liečbu vybraných bakteriálnych infekcií u pacientov. Mikrobiológovia a lekári majú vďaka nemu veľmi rýchlo k dispozícii detailné informácie o množení mikróbov,” uvádza šéf výskumného tímu Guoan Ženg. Univerzita už v týchto dňoch požiadala o zaregistrovanie patentu.

Menšie riziko antibiotickej rezistencie

Samotný senzor sa skladá z troch hlavných komponentov – z laseru, ktorý nasvecuje vzorku, zobrazovaného senzoru z rozptylovou vrstvou a z chladiacej jednotky, ktorá zabezpečuje optimálnu prevádzkovú teplotu. Samotné zariadenie môže byť umiestnené priamo v inkubátore alebo použité ako samostatná inkubačná jednotka pri dlhodobejších výskumoch.

Tím profesora Ženga technológiu testoval na baktérii E.coli a vyhodnocoval, ako bude reagovať na dva druhy antibiotík – gentamicín a ampicilín. Podľa neho má takáto analýza baktérií zmysel nielen pri bežnej liečbe ale aj pri hospitalizáciách. “Keď príde pacient do nemocnice s podozrením na bakteriálnu infekciu, zdravotníci mu odoberú vzorku a štandardným spôsobom ju kultivujú. Do kultivačného prostredia následne pridajú rôzne antibiotiká v rôznych koncentráciách, aby tak zistili aké minimálne množstvo bude pri liečbe potrebné. Vďaka tomu môžu lekári predpísať pacientom tie najúčinnejšie antibiotiká v primeraných množstvách, vďaka čomu zabránia vzniku antibiotickej rezistencie.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #antibiotiká #baktérie