V Británii budú sledovacie drony zrejme chrániť ženy, ktoré v noci chodia samé

Briti, ktorí idú v noci sami domov, si možno čoskoro budú môcť prostredníctvom svojho smartfónu privolať dron, aby odradili prenasledovateľov a sexuálnych útočníkov.

12.01.2022 06:00
Dark drone in flight over the city. Foto:
dron
debata (2)

Bezpilotné lietadlá, ktoré vyvíjajú bývalí policajti a odborníci na letectvo, majú slúžiť na ochranu zraniteľných občanov, najmä žien. Tvorcovia na projekte začali pracovať po vražde Londýnčanky Sarah Everardovej policajtom Waynom Couzensom.

Z návrhu programu Drone Defence vyplýva, že keď sa žena bude cítiť ohrozená, použije aplikáciu, ktorá na jej miesto do štyroch minút vyšle dron. Bezpilotné lietadlo bude vybavené silným reflektorom a termokamerami, ktoré odstrašia prípadných útočníkov. Podozrivé osoby má tiež nakrúcať, čo by mohlo pomôcť pri prípadnom stíhaní.

rodina zima prechádzka Čítajte aj Štúdia spája kontakt s prírodou v mestách s menšou mierou osamelosti

Dron bude taktiež vybavený umelou inteligenciou, ktorá bude automaticky sledovať telefónny signál z výšky až 60 metrov. Z riadiacej miestnosti ho bude sledovať kvalifikovaný pilot, ktorý bude pripravený v prípade potreby prevziať riadenie.

Vývojári chcú otestovať prototyp lietadla na Nottinghamskej univerzite, kde bude pomáhať študentom a zamestnancom. V blízkej budúcnosti potom plánujú podať žiadosť o financovanie v rámci jedného z vládnych programov na inovatívny výskum.

Foto: dronedefence.co.uk
dron britania

„Jedná sa o vysoko výkonný dron, ktorý stojí iba 100 libier na hodinu, ale dokáže 80 percent toho, čo policajný vrtuľník. Nemôže vykonávať vysokorýchlostné prenasledovanie, ale môže plniť ostatné úlohy, ako je vyhľadávanie osôb a pozemné sledovanie,“ povedal denníku The Telegraph Richard Gill, zakladateľ spoločnosti, ktorá dron vyvíja. Podľa Gilla potrvá asi rok, kým dajú dokopy dostatok dôkazov, že bezpilotné lietadlá môžu ľuďom pomáhať za zlomok nákladov a len za niekoľko minút.

Vývojári odhadujú maximálnu rýchlosť dronu na 50 kilometrov za hodinu. Odhadovaný čas reakcie je ale len štyri minúty, zatiaľ čo policajný vrtuľník potrebuje v priemere 20 minút.

jelen Čítajte aj Jelene sú náchylné na nákazu koronavírusom

Cena bezpilotného lietadla by sa mala pohybovať okolo 35 000 libier v porovnaní so štyrmi miliónmi libier potrebnými na stavbu policajného vrtuľníka EC135.

Odborníci sa domnievajú, že koncept bezpilotných lietadiel by mohol ponúknuť účinnejší, tichší a ekologickejší spôsob ochrany tých, ktorí ju potrebujú, ako nákladné policajné vrtuľníky s posádkou. Zástancovia ochrany súkromia ale poukazujú na potenciálnu hrozbu, že mestá pokryjú drony, ktoré budú sledovať každý krok občanov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vývoj #dron #sexuálny násilník