Pevné disky Seagate už majú rekordnú kapacitu 22 terabajtov

Seagate sľubuje, že kapacita jeho pevných diskov ešte porastie. Na budúci rok vraj predstaví disk s kapacitou až 30 terabajtov.

08.02.2022 08:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Zlatá éra pevných diskov sa pomaly končí, čo však neznamená, že dnes už nemajú čo ponúknuť. Práve naopak. Bez klasických pevných diskov by nefungovali mnohé dátové centrá a svoje neoddeliteľné miesto majú aj v domácnostiach – napríklad v externých sieťových úložiskách NAS. Výrobcovia takisto nezaháľajú a naďalej pokračujú v ich vývoji. Že je možné kapacitu naďalej zväčšovať opäť dokázala spoločnosť Seagate, ktorá predstavila disky s rekordnou kapacitou 22 terabajtov. O dva terabajty tak prekonali minuloročné modely Exos a IronWolf.

Pri takto veľkej kapacite využíva Seagate 10 magnetických platní a špeciálny typ zápisu SMR, pri ktorom sa jednotlivé stopy navzájom prekrývajú. To má zároveň jednu nevýhodu – zníženú rýchlosť zápisu a čítania dát. Tento typ zápisu je navyše možné využiť len v operačnom systéme Linux, keďže ukladanie dát nie je riadené firmvérom, ale až operačným systémom. Aj preto nové disky zatiaľ nie sú dostupné konečným spotrebiteľom, ale len vybraným partnerom. Seagate tiež oznámil, že budúci rok plánuje kapacitu diskov zväčšiť až na 30 terabajtov, opäť s využitím technológie SMR.

Zápis typu SMR by v budúcnosti mohla nahradiť technológia HAMR, ktorá sa namiesto prekrývania stôp spolieha teplo. Vďaka nahriatiu platne z upraveného materiálu bude možné zvýšiť hustotu ukladaných dát na rovnakej ploche. Ak vývoj pôjde podľa plánu, HAMR pevné disky prinesú ešte výraznejšie navýšenie kapacity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #Seagate #záloha dát