Yahoo! Sports: Robotickí barmani? Vitajte na olympiáde 2022

S radosťou vám môžem oznámiť, že burgre, ktoré pripravujú čínski roboti, nie sú veľmi dobré. Pretože keby roboti začali robiť lepšie burgre ako ľudia, sme vo veľkom probléme, napísal z olympijských hier v Pekingu Jay Busbee pre Yahoo! Šport.

09.02.2022 10:16
debata

Každé olympijské hry poskytujú hostiteľskej krajine príležitosť predviesť sa pred svetom impozantnými aj subtílnymi spôsobmi. A počas týchto hier sa Čína snaží minimalizovať medziľudské kontakty a zároveň predviesť prívetivejšiu tvár automatizácie.

Takže tu máme robotov obracajúcich burgre, upozorňujúcich na nosenie rúšok, takých, ktorí upratujú, vyprážajú jedlá a asi najskvelejší zo všetkých sú robotickí barmani.

Rozhliadnite sa po Pekingu a uvidíte ich prakticky všade. Niektorí sa presúvajú hotelovými chodbami a rozprašujú vo vzduchu hmlovú dezinfekciu v rámci diskutabilnej snahy o boj proti šíreniu covidu.

Ďalší prechádzajú tlačovým strediskom a nabádajú návštevníkov, aby mali správne nasadenú rúšku.

Títo veselí malí roboti v štýle R2-D2 majú namaľované rúšky a rozjarenú podobu. Sú úplne iní ako tí robotickí pekelní psi z dielne Boston Dynamics, ktorých vídate prerážať dvere a preskakovať múry ako z úvodnej scény nejakého filmu o povstaní robotov.

Sú očarujúci, nenápadní, a keď sa okolo vás šinú, rozhodne vám chvíľku trvá, kým si pripomeniete, že vás najskôr nahrávajú a sledujú každý váš pohyb.

Rozhodnutie organizátorov pekinských hier zautomatizovať väčšinu prevádzky kaviarne v hlavnom mediálnom stredisku hier bolo múdre. Počas dvoch týždňov konania olympiády tadiaľto prejdú tisíce novinárov, fotografov a kameramanov. A roboti sú dokonalý námet pre okrajovú olympijskú zaujímavosť (ako je napríklad táto).

Stačí v kaviarni zdvihnúť hlavu a uvidíte zložitý systém koľajničiek a drôtov, s pomocou ktorých sa od stropu znášajú dole zakryté pokrmy, ktoré si stravníci môžu vziať a zjesť. Rozhliadnite sa okolo a uvidíte bielu mechanickú ruku, ako obratne obracia košíky horúcich hranoliek, alebo posuvný pás, na ktorom sa vám priamo pred očami skladajú hamburgery.

Čakanie na robotickú obsluhu sa môže pretiahnuť aj na 40 minút, aj keď väčšinu rovnakého jedla dostanete, keď dôjdete do inej časti kaviarne a poprosíte jedného zo zriadencov oblečených v protichemických kombinézach. Ale kto chce jedlo od nudnej ľudskej bytosti, keď mu ho môže naservírovať Ultronov bratranec?

Nápisy po celej kaviarni zakazujú fotografovanie či natáčanie. Avšak tento pokyn všetci ignorujú a pokojne dvíhajú telefóny a kamery. Toto je v Číne vzácnosť – ostentatívne porušovanie pravidiel, ktoré beztrestne prechádza.

Asi za 50 jüanov dostanete burger a hranolky, chuo-kuo alebo ktorékoľvek z poltuctu ďalších jedál, ktoré pre vás roboti pripravia. Ich kvalita je asi ako zo zábavného parku – nijako extra chutné, ale kvôli kulinárskym zážitkom sa sem aj tak nechodí.

O pár krokov ďalej, rozumne zatvorený až do večera, stojí robot, ktorý bude medzi novinármi do konca hier nepochybne patriť medzi najobľúbenejších – robotický barman. Ohybná paža nalievajúca do vášho nápoja celú škálu ovocných džúsov a alkoholu.

Tento barman vám neponúkne ani ľahkú konverzáciu ani hlboké zamyslenie sa nad osudom. Síce mu môžete opísať svoje starosti, ale nečakajte nastavené ucho. Ale dostanete rýchlo slušný Screwdriver alebo Chichi – a to občas stačí. Ďalšiu rundu, robotický barman. A daj si na mňa panáka oleja.

debata chyba
Viac na túto tému: #robot #bufet #burger #zimné olympijský hry v Pekingu 2022 #zimné olympijské hry 2022