Ceny SSD diskov môžu skokovo vzrásť. Kvôli kontaminácii vo fabrike na výrobu čipov

Kvôli veľkej kontaminácii vo fabrikách na výrobu NAND čipov môže výrazne vzrásť cena SSD diskov. Havária môže mať tiež dopad na dostupnosť mnohých produktov, od smartfónov až po notebooky a počítače.

17.02.2022 08:00
SSD, Toshiba, 512 GB, MLC, 43 nm, THNS512GG8BB Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Spoločnosti Western Digital a Kioxia patria k najväčším výrobcom NAND čipov, ktoré sú jednou zo základných súčiastok na výrobu SSD diskov. Čipy vyrábajú spoločne v niekoľkých fabrikách a spoločne majú takmer tretinový trhový podiel. Western Digital však v týchto dňoch oznámil, že v januári došlo ku kontaminácii materiálov používaných na výrobu čipov v až dvoch japonských fabrikách. Čo znečistenie materiálu spôsobilo nie je jasné a spoločnosť celú situáciu ďalej nekomentovala.

Podľa analytikov z firmy TrendForce môže mať kontaminácia na svedomí skokový nárast cien SSD diskov (až o 10 percent), ktoré NAND čipy využívajú. Western Digital stratu vyčíslil na 6,5 miliardy gigabajtov (6,5 exabajtov) úložného priestoru, ktorý nebude možné vyprodukovať. Vyššie ceny by sa však mali prejaviť až v druhom štvrťroku 2022. Problémy môžu mať aj výrobcovia počítačov a smartfónov, pre ktorých sú Western Digital a Kioxia hlavným dodávateľom.

V súčasnosti už výroba prebieha bez problémov, avšak kvôli dlhému výrobnému cyklu nie je možné stratu vykryť ani okamžitým navýšením výrobnej kapacity.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #úložisko #SSD disk #SSD #NAND čip