Nemecký úrad varuje pred používaním ruského antivírusového programu Kaspersky

Nemecký Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI) v utorok varoval užívateľov pred používaním softvéru od ruskej nadnárodnej spoločnosti Kaspersky Lab.

15.03.2022 17:17
debata (15)

BSI odporučil nahradiť aplikácie z portfólia firmy alternatívnymi produktmi.

„Akcie vojenských alebo spravodajských síl v Rusku a hrozby zo strany Ruska voči Európskej únie, Severoatlantickej aliancii (NATO) a Nemeckej spolkovej republike v priebehu súčasného vojenského konfliktu sú spojené so značným rizikom úspešného kybernetického útoku,“ uvádza sa vo vyhlásení nemeckého spolkového úradu.

„Ruský výrobca (Kaspersky) môže sám vykonávať útočné operácie, byť nútený útočiť na cieľové systémy proti svojej vôli alebo môže byť bez svojho vedomia špehovaný ako obeť kybernetickej operácie. Takisto môže byť (Kaspersky) zneužitý ako nástroj na útoky proti vlastným zákazníkom,“ dodal BSI.

Spoločnosť Kaspersky Lab v reakcii na toto varovanie uviedla, že rozhodnutie BSI nebolo založené na technickom posúdení jej produktov, ale bolo urobené z politických dôvodov.

„Kaspersky je súkromná globálna spoločnosť zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou a ako súkromná spoločnosť nemá žiadne väzby na ruskú ani inú vládu,“ uviedla firma vo vyhlásení, ktoré citovala DPA. Firma v texte uviedla, že „vojna nie je dobrá pre nikoho“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #antivírus #Kaspersky Lab #vojna na Ukrajine #antivírusový program