Vo Švajčiarsku tradičný pokrm fondue môže pripraviť aj robot

Švajčiari berú svoj národný pokrm pozostávajúci z rozpusteného syra veľmi vážne. Robot dokáže fondue pripraviť presne tak, ako si to žiadajú tradície, a v jeho podaní sa výroba fondue navyše stáva aj kultúrnym zážitkom, píše AFP.

07.04.2022 06:00
debata

Bouébot, ktorého názov je odvodený od bouébos, mladíkov, ktorí pomáhali na pastvinách s výrobou syra, sa tento rok predstavil na potravinárskom veľtrhu v Paríži. Moderná verzia syrárskeho pomocníka vznikla v dielni firmy Workshop 4.0 v obci Sierre na úpätí známeho lyžiarskeho strediska Crans Montana.

mozog Čítajte aj Je ľudský mozog najtučnejší orgán v tele? A skutočne využívame len 10 % jeho kapacity?

Robotická ruka sa pohybuje okolo šiestich osí a vie olúpať kôrku syra, nastrúhať ho, pridať do neho presné množstvo bieleho vína, korenie a všetko ohriať a premiešať v špeciálnej rajnici. Jeho konštruktér si od toho sľubuje, že Bouébot na výstavách pritiahne návštevníkov a priláka ich k problematike robotiky a umelej inteligencie.

vesmirny odpad Čítajte aj Z vesmíru dopadol na Indiu veľký kovový prstenec a guľa

„Fondue je pre Švajčiarov symbolické. Je to tiež niečo veľmi emotívne, pretože je to súčasť našej identity, nášho know-how,“ vysvetlil agentúre AFP 36-ročný Nicolas Fontaine, jeden z riaditeľov Workshopu 4.0.

zemiaky, krumple, potraviny, zemiak Čítajte aj Obrovské novozélandské zemiaky nie sú zemiaky, rozhodla Guinnessova kniha

Väčšina sveta spoznala fondue na Svetovej výstave v New Yorku v roku 1939 až 1940. Pokrm sa pripravuje zmiešaním dvoch syrov, vacherín a gruyère, z ktorých každý má ale inú konzistenciu. Zatiaľ čo človek dokáže ich presný pomer odhadnúť, pre robota je to oveľa ťažšie. Podľa technického riaditeľa Ludovica Aymona je ale pre Švajčiarov úplne nemysliteľné, že by sa syr vo fondue vymenil za nejaký iný druh, aby to robotovi prácu uľahčilo.

Výsledok Bouébotovej práce je ale nakoniec potrebné vždy ochutnať, pretože na rozdiel od technických parametrov chuť nemožno zmerať. Ľudský faktor je aj tu nepostrádateľný.

„A či už mám plné zuby fondue? Myslím, že to sa nikdy nestane. Ale už sa mi stalo, že som nemohol syr ani cítiť,“ pripúšťa Aymon.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #jedlo #príprava jedla #robot #fondue