Pompeje monitoruje štvornohý robot, zameria sa aj na nelegálne vykopávky

Stav archeologického parku v Pompejach monitoruje štvornohý robot. Podľa vedenia parku sa hodí na mapovanie menších či horšie prístupných miest.

01.04.2022 18:00
robot Foto:
debata

Vďaka kamere a 3D skeneru bude môcť automaticky kontrolovať stav pamiatok a zbierať o nich dáta, uviedla talianska tlač. Vedenie parku však chce robota využiť aj v prípade nelegálnych archeologických vykopávok.

Správa archeologického náleziska v Pompejach začala používať upraveného robota SPOT od americkej firmy Boston Dynamics. Zariadenie sa podobá psovi menších rozmerov a je schopné rýchlo sa pohybovať po rôznych druhoch povrchov. Robota je možné naprogramovať tak, aby jeho kontrolná a mapovacia činnosť bola do značnej miery automatická.

pluto Čítajte aj Vedci na Plute objavili ľadové sopky, ktoré sú možno ešte stále aktívne

Štvornohý robot sa hodí predovšetkým na mapovanie menších a úzkych miest, kam je inak ťažké sa dostať. „Chceme testovať použitie týchto robotov aj v tuneloch, ktoré vykopali hľadači bez povolenia,“ uviedol šéf archeologického parku Gabriel Zuchtriegel. Bezpečnostné podmienky v týchto tuneloch sú obvykle veľmi zlé a roboty by tak mohli pomôcť s mapovaním tejto nelegálnej činnosti.

ivermektin Čítajte aj Ivermektín neznižuje riziko hospitalizácie s covidom-19, tvrdí rozsiahla štúdia

Antické mesto Pompeje, ktoré sa nachádza neďaleko Neapola, bolo zničené pri erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Spolu s ním boli zasypané popolom či zavalené lávou a bahnom aj rímske mestá Herculaneum, Stabiae a Oplontis. Dnes sa na území niektorých týchto miest nachádzajú rozsiahle archeologické parky, kde stále pokračuje vedecký výskum.

debata chyba
Viac na túto tému: #vykopávky #archeológia #Pompeje #robot