Vyvinuli kontaktné šošovky s displejom. Obraz uvidíte aj so zatvorenými očami

Aj kontaktné šošovky môžu byť inteligentné. Americká firma Mojo Vision vyvinula šošovky so zabudovaným displejom a najnovšími technológiami. Zlepšia zrak a sprostredkujú aj rozšírenú realitu.

12.04.2022 08:00
Mojo Vision, kontaktnáš šošovka, šošovky Foto:
Inteligentná kontaktná šošovka od firmy Mojo Vision.
debata

Možno si spomeniete na inteligentné okuliare Glass, ktorých funkčný prototyp Google predstavil pred mnohými rokmi. Technologický gigant sa snažil svoj vynález presadiť tak medzi bežnými spotrebiteľmi ako aj firmami, no neúspešne. Okuliare pritom mali neodškriepiteľný potenciál stať sa vstupnou bránou do sveta rozšírenej reality. Podľa analytikov skrátka Google Glass predbehli svoju dobu a spotrebitelia na ne neboli v danom čase pripravení. Dnes je tomu ale inak. Facebook už otvorene hovorí o podpore virtuálnej a rozšírenej reality s názvom Metaverse, ktorej verí natoľko, že do jej rozvoja plánuje v najbližších rokoch investovať miliardy dolárov.

Aj so zatvorenými očami

Americká firma Mojo Vision pred časom predstavila prototyp inteligentných kontaktných šošoviek, ktoré majú za pomoci miniatúrneho displeja nositeľovi sprostredkovať zážitok z rozšírenej reality. Množstvo podobných nápadov už skončilo fiaskom, no firma so sídlom v Kalifornii v týchto dňoch dokázala, že to myslí vážne. Predstavila vylepšenú verziu šošoviek, ktoré okrem zabudovaného microLED displeja s vysokým rozlíšením, disponujú aj technológiou na sledovanie pohybu očí. Tá je pri nosení mimoriadne dôležitá, pretože vďaka nej dokáže displej správne zobraziť rôzne informácie. Určite by ste totiž nechceli, aby sa vám navigácia alebo text zobrazovali v strede zorného poľa.

Mojo Vision sa pochválil, že jeho displej má najvyššiu hustotu pixelov na svete. S priemerom len 0,5 centimetra má po prepočte hustotu až 14-tisíc pixelov na palec. Vďaka adaptívnemu jasu dokáže zobraziť text tak, aby bol čitateľný aj na priamom slnku. Kuriozitou je, že nositeľ môže vďaka šošovkám sledovať napríklad videá aj so zatvorenými očami. So zariadením komunikujú s využitím 5 GHz frekvencie, ktorá na rozdiel od iných pasiem ponúka nižšiu odozvu. Z výbavy je nutné spomenúť aj zabudovaný gyroskop, akcelerometer, magnetometer a miniatúrnu batériu schválenú na použitie v zdravotných pomôckach, ktorá dokáže napájať šošovky počas celého dňa. Po vybratí z oka a vložení do puzdra s roztokom ich je možné bezdrôtovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #virtuálna realita #umelá inteligencia #kontaktné šošovky #rozšírená realita #Mojo Vision