Vyvinuli materiál, ktorý je na nerozoznanie od ľudskej kože. Pomôže pri výrobe protéz

Britským vedcom sa pomocou 3D tlačiarne podarilo vytvoriť materiál, ktorý svojou štruktúrou a vlastnosťami pripomína ľudskú kožu na končekoch prstov. Pomôcť by mohol pri výrobe umelých protéz.

17.04.2022 08:00
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Vedcom z britskej Univerzity v Bristole sa podarilo vyvinúť špeciálny materiál, ktorý by mohol znamenať prelom vo vývoji protéz prstov a ruky. Pomocou 3D tlačiarne vytvorili umelú kožu, ktorá je na dotyk na nerozoznanie od tej ľudskej. Materiál vedcom umožnil vytvoriť končeky prstov s trojrozmernými hrbolčekmi imitujúcimi papilárne línie, ktoré má na svojich prstoch každý človek. Hrbolčeky tiež stimulujú vytváranie nervových signálov podobne, ako je tomu pri bežnom dotyku. “Naša práca pomáha odhaliť zložité vnútorné štruktúry ľudskej kože, ktoré sa podieľajú na tvorbe zmyslového vnímania,” uviedol profesor Nathan Lepora z výskumného tímu.

Hrbolčeky sú spolu s umelou kožou modelované na 3D tlačiarni, ktorá pri ich tvorbe kombinuje tvrdšie a mäkšie materiály simulujúce komplikovanú štruktúru ľudskej kože. “Zistili sme, že nami vytvorené končeky prstov vytlačené na 3D tlačiarni môžu vytvárať umelé nervové signály, ktoré sú na nerozoznanie od skutočných hmatových neurónov. Našim cieľom je vytvoriť umelú kožu, ktorá bude rovnaká, ak nie lepšia ako ľudská koža,” dodal N. Lepora. V blízkej budúcnosti bude tím pracovať na stenčení umelej kože končekov prstov, nakoľko tá nie je natoľko citlivá, aby zachytávala a prenášala jemné nervové signály.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #3D tlačiareň #umelá koža #umelá protéza