Koniec heslám. Microsoft, Google a Apple pracujú na prevratnej novinke

Trojica technologických firiem sa spojila, aby vytvorili spôsob, ako sa navždy rozlúčiť s heslami, ktoré väčšina z nás zabúda. Potvrdiť svoju identitu bude možné pomocou druhého zariadenia.

08.05.2022 18:57
smartfón, mobil, odomykací vzor, heslo, bezpečnosť Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Koľko hesiel používate? A koľko z nich si aj reálne pamätáte? Máte pre každú online službu vyhradené samostatné heslo? Väčšina ľudí, ktorí trávia niekoľko hodín na internete a vlastnia smartfón je registrovaná v desiatkach najrôznejších online služieb. Len málokto ale venuje náležitú pozornosť vytváraniu robustných hesiel, ktoré sa neopakujú, používajú kombináciu rôznych znakov, veľkých a malých písmen a majú viac ako 8 znakov. Dôvod je prostý – krátka pamäť. Viete si predstaviť, že by ste si mali pamätať všetky svoje heslá, keď každé z nich by malo byť odlišné? Pravdepodobne nie. Aj preto mnoho ľudí zverí svoje heslá službám, ktoré ich ukladajú a zamykajú do nedobytného archívu. Ani to však nie je príliš pohodlné.

Koniec všetkým heslám. Identitu potvrdíte aj PIN kódom

Apple, Google a Microsoft v týchto dňoch oznámili, že spojili svoje sily a budú pracovať na vývoji systému, ktorý umožní overiť identitu používateľa aj bez potreby zadávania hesla. Áno, mnoho služieb už takúto možnosť ponúka. Autorizovať užívateľa je možné cez mobilnú aplikáciu alebo zaslaním SMS kódu. No ani táto alternatíva nie je najpohodlnejšia. Konzorcium technologických firiem sa zaviazalo vytvoriť podporu pre bezheslové prihlasovanie sa naprieč mobilnými a desktopovými platformami, webové prehliadače nevynímajúc. Výsledok ich spolupráce by mal byť “hmatateľný” už na budúci rok. Pre užívateľov to bude znamenať, že mobily s Androidom, iOS a počítače s Windowsom a macOS im umožnia prihlásiť sa do služieb aj bez vytvárania hesiel.

V rámci bezheslového prihlasovania si budú môcť užívatelia vybrať, či sa chcú prihlásiť do služieb, aplikácií a na stránky len za pomoci odomknutia mobilu. V praxi by to vyzeralo zhruba tak, že ak sa budete chcieť prihlásiť napríklad do poštovej schránky Gmail, služba odošle požiadavku na mobil, kde ju potvrdíte zadaním PIN kódu, hesla alebo skenom odtlačku prsta a tváre. Je zaujímavé, že na podobnom koncepte firmy už nepracovali dávnejšie, pretože prináša množstvo benefitov tak na užívateľskej úrovni ako aj pri zabezpečení. Hackeri budú mať oveľa väčší problém nabúrať sa do účtov používateľa, ktoré budú chránené akýmsi dvojfaktorovým overením identity. Dôležitá je v tomto prípade intenzívna spolupráca všetkých troch firiem, keďže práve vďaka tomu bude možné vytvoriť univerzálny systém, ktorý bude fungovať naprieč všetkými platformami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Apple #bezpečnosť #heslá