Podmorské káble môžu pomôcť pri monitorovaní zemetrasení a cunami

Podmorské internetové káble môžu vedcom pomôcť monitorovať zemetrasenia, cunami a vplyv zmeny klímy na morské prúdy.

22.05.2022 12:00
optický, kábel Foto:
Ilustračné foto (na fotke optický kábel)
debata

Svet je prepojený nielen pomocou satelitov, ale aj podmorských káblov, ktoré križujú celý svet. Vďaka nim je možné zabezpečiť konektivitu aj v najodľahlejších častiach planéty. Takéto optické káble s celkovou dĺžkou až 1,3 milióna kilometrov môžu mať aj širšie využitie. Britskí vedci vyvinuli a otestovali techniku detekcie zemetrasení a cunami len za pomoci optických káblov. Svoju štúdiu publikovali aj vo vedeckom časopise Science, ktorý vydáva Americká asociácia pre rozvoj vedy.

Vedci monitorovali odchýlky v prenose optického signálu na podmorskom kábli, ktorý spája Veľkú Britániu s Kanadou. Podľa šéfa výskumného tímu Giuseppa Marra majú vibrácie, tlak a zmeny teplôt vplyv na rýchlosť prenosu svetla cez optický kábel. Tieto odchýlky sú však veľmi malé, preto museli vedci využiť veľmi citlivé nástroje, ktoré ich dokázali zachytiť. Vedcom sa analyzovaním takýchto dát následne podarilo zaznamenať zemetrasenia a oceánske signály vrátane zväčšených vĺn a morských prúdov, ktoré sa objavili po celej dĺžke optického kábla dlhého 5860 kilometrov.

“Ak by sme našu techniku využili vo väčšom rozsahu aj na ďalších podmorských kábloch, mohli by sme túto podmorskú infraštruktúru premeniť na obrovskú sieť detektorov zemetrasení a morských prúdov,” uviedol pre server BBC profesor Mara. Vďaka senzorom rozmiestneným na kábloch by bolo možné v budúcnosti identifikovať aj epicentrá zemetrasení rovnako ako pri pozemných seizmografoch. V budúcnosti by takéto dáta mohli slúžiť aj an analýzu podmorských vulkanických erupcií a cunami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #erupcia #optický kábel #podmorské káble #seizmograf