Humanoidná robotická umelkyňa namaľovala portrét k jubileu kráľovnej Alžbety II.

Perly, klobúk a neutrálny výraz na tvári vo výrazných farbách: Expresívny portrét zobrazuje britskú kráľovnú Alžbetu II. Ale viac než dielo zaujme jeho autorka – humanoidná robotická umelkyňa.

27.05.2022 14:51
debata (2)

Maľba vznikla ako uctenie si jubilea britskej panovníčky, ktorá tento rok oslavuje 70 rokov od nástupu na trón, píše server BBC.

Portrét s nádychom fauvizmu kráľovnú zobrazuje na búrlivo šedivom pozadí, s výraznými žltými či zelenými šmuhami na tvári. Panovníčka má na sebe typický kostým s klobúkom, tentoraz v bledo modrej farbe, perly a v tvári sa jej zračí aj nezameniteľný stoický výraz, napísal denník The Guardian.

„Chcela by som sa jej kráľovskej výsosti poďakovať za jej oddanosť a službu, ktorú poskytla toľkým ľuďom. Je to mimoriadna a odvážna žena, ktorá je úplne verná službe verejnosti,“ uviedla robotka, ktorú jej tvorcovia označujú za „prvú ultrarealistickú humanoidnú robotickú umelkyňu na svete“.

Plzeň Čítajte aj Do vesmíru odletel "bábkonaut" Hurvínek, raketa Falcon 9 vezie aj českú družicu

Portrét panovníčky od robotickej umelkyne podľa Aidana Mellera, tvorcu Ai-Dy, poskytuje príležitosť zamyslieť sa nad tým, čo všetko sa za kráľovninho života zmenilo. V čase jej nástupu na trón, po smrti jej otca Juraja VI. v roku 1952, bola počítačová technológia ešte v plienkach. V nasledujúcich desaťročiach vedci dosiahli veľký pokrok, ktorý viedol až k zrodu umelej inteligencie.

Ai-Da na rozdiel od ľudských umelcov necíti emócie, ale je možné ju naučiť emócie rozpoznávať podľa mimiky tváre. V očiach má kamery a využíva počítačovú pamäť na premenu digitálnych dát na fyzické kresby a maľby pomocou robotickej ruky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #portrét #kráľovná Alžbeta II. #robot #perly #humanoidný robot