Rusko má problém s nákupom mikročipov. Nikto mu ich nechce predať

Vlastné moderné čipy Rusko vyrobiť nevie a dodávatelia zo zahraničia mu zas čipy odmietajú predať. Taiwan krajine nepredá ani jednoduché čipy s frekvenciou nad 25 MHz.

06.06.2022 08:00
čip, počítač, procesor, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata (63)

Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, len málokto by dokázal odhadnúť, aké konsekvencie mu to vo výsledku prinesie. Napriek očakávanej miernej reakcie západných krajín sa takmer celý svet postavil na stranu Ukrajiny a zaviedol voči Rusku nebývalé sankcie. Výnimkou neboli ani sankcie technologických firiem, ktoré sa buď z trhu stiahli úplne, obmedzili dostupnosť svojich služieb a produktov alebo s krajinou prestali spolupracovať. Najnovšie sa k odboju pridal Taiwan, ktorý je jedným z najväčších svetových výrobcov a dodávateľov čipov pre elektroniku.

Len zastaralé čipy z Taiwanu

Podľa serveru Digitimes Taiwan zaviedol veľmi prísne pravidlá na vývoj strategických technologických komodít do krajín, ktoré sa aktívne zapojili do vojny na Ukrajine – teda Ruska a Bieloruska. Taiwanskí výrobcovia mikročipov síce budú môcť svoje čipy do Ruska predávať aj naďalej, avšak len s určitými technickými špecifikáciami.

Embargo je nastavené tak prísne, že taiwanské firmy budú môcť Rusku predávať len čipy s frekvenciou do 25 MHz, ktoré je možné využiť nanajvýš v jednoduchej elektronike. Rovnaké pravidlá platia aj pri výkone, ktorý pri exportovaných čipoch nesmie prekročiť 5 gigaflopov a ich zbernica môže mať priepustnosť len do 2,5 MB/s. Pokiaľ by výrobcovia chceli do Ruska exportovať výkonnejšie čipy, museli by o špeciálne povolenie požiadať miestne ministerstvo pre zahraničný obchod.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Taiwan #mikročip #počítačové čipy