Koniec pevným diskom? Nový Windows pobeží už len na SSD disku

Microsoft bude údajne v roku 2023 alebo 2024 od výrobcov počítačov a notebookov požadovať, aby zariadenia vybavili SSD diskom, na ktorom bude uložený operačný systém Windows. Znamená to postupný koniec éry pevných diskov?

13.06.2022 06:00
pevný disk, hard drive, počítač, dáta, súbory,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Pevné disky majú v porovnaní s SSD diskami jednu veľkú výhodu – sú lacnejšie. V ostatných parametroch majú však SSD disky navrch. Sú nielen odolnejšie, ľahšie, úspornejšie, ale aj rýchlejšie. To má byť podľa serveru Tom’s Hardware hlavný dôvod, prečo Microsoft plánuje od výrobcov počítačov vyžadovať, aby všetky nové zariadenia, na ktorých pobeží Windows, vybavili práve rýchlym SSD diskom. Neznamená to, že klasické pevné disky s rotujúcimi platňami výrobcovia používať nebudú môcť, no slúžiť by mali len na ukladanie bežných dát, nie súborov operačného systému.

Microsoft má od výrobcov žiadať, aby od roku 2023 alebo 2024 nahradili pevné disky SSD diskami. Podľa analytika Johna Chena, mala firma v pláne predniesť túto požiadavku ešte v roku 2022, no kvôli odmietavému postoju výrobcov ju presunula na neskôr. “Microsoft a výrobcovia počítačov stále vyjednávajú o podmienkach a výnimkách. Celá vec je už ale v pohybe,” uviedol J. Chen, podľa ktorého už nie je na mieste otázka či, ale kedy. Väčšina výrobcov, ktorých server Tom’s Hardware požiadal o vyjadrenie, kvôli prebiehajúcim rozhovorom celú vec odmietla komentovať. Spoločnosť Dell ale uviedla, že takmer všetky jej nové počítače už SSD diskom disponujú.

Pravdou je, že viac ako nadpolovičná väčšina nových notebookov je dnes už predávaná s SSD diskom. Snaha Microsoftu tento trhový trend štandardizovať, tak nie je prekvapením. Niektoré notebooky sa dnes síce spoliehajú na lacnejšie eMMC úložiská, ktoré nie sú ani zďaleka tak rýchle ako NVMe SSD disky, no stále možno hovoriť o veľkom posune vpred.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #Windows #SSD