Apple bude brániť špehovaniu. Špeciálny režim zablokuje vybrané funkcie v zariadení

Špeciálny režim s názvom Lockdown Mode v novej verzii operačného systému pre počítače, tablety a smartfóny má chrániť zariadenia užívateľov pred akýmkoľvek druhom špehovacieho softvéru. Užívatelia si ho budú môcť aktivovať kedykoľvek budú mať pocit, že môžu byť terčom útokov kyberzločincov.

08.07.2022 08:00
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

V posledných rokoch sa množili prípady cielených útokov nezávislých alebo štátmi podporovaných hackerských skupín voči aktivistom, politikom či novinárom. Ich mobilné zariadenia a počítače boli infikované špionážnym softvérom, ktorý mal za cieľ monitorovať ich aktivitu a informovať o nej príslušné orgány alebo hackerov. Tieto dáta mohli následne slúžiť na prenasledovanie ľudí. Známe sú napríklad aktivity izraelskej spoločnosti NiSO Group, ktorá vyvíja veľmi účinný spajvér Pegasus schopný infiltrovať sa aj do najviac zabezpečených zariadení. Apple sa s firmou súdi a obviňuje ju z útokov na používateľov iPhonov v 150 krajín po celom svete.

Apple sa rozhodol zakročiť a s príchodom nových verzií operačných systémov pre počítače, tablety a smartfóny sprístupní špeciálnu funkciu Lockdown Mode, ktorá zablokuje vybrané funkcie a znemožní tak infikovanie zariadenia spajvérom. Keďže funkcia pomerne agresívne znemožní používať niektoré časti a funkcie operačného systému, Apple upozorňuje aby si ju užívatelia aktivovali len vtedy, keď sa cítia byť v ohrození.

Cielené blokovanie množstva funkcií

Jednou z vlastností špeciálneho režimu je blokovanie prichádzajúcich hovorov z neznámych čísel. Užívatelia takisto nebudú môcť načítať prílohy správ s výnimkou fotiek. K dispozícii nebudú ani náhľady odkazov a súborov. Pri prehliadaní webu budú zablokované niektoré komplexnejšie webové technológie, čo môže znamenať, že stránky sa nebudú chovať tak, ako by sa pri bežnom prezeraní mali. Zaujímavé je aj blokovanie pripojeného príslušenstva, ak je zariadenie zamknuté.

“Aj keď väčšina používateľov nikdy nebude cieľom vysoko sofistikovaných kybernetických útokov, pracovali sme na tom, aby boli ochránení úplne všetci,” dodal Ivan Krstič, šéf bezpečnostnej divízie Apple. Firma sa tiež zaviazala, že zaplatí etickým hackerom, ktorí objavia bezpečnostné chyby v režime Lockdown Mode dvojnásobok doterajšej sumy – až 2 milióny dolárov za každú objavenú chybu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iOS #macOS #špehovací softvér #Lockdown Mode