Vyhrievanie sedačiek v aute za mesačný poplatok? BMW si za funkciu účtuje 18 dolárov

BMW je ďalšou automobilkou, ktorá sa rozhodla zákazníkom účtovať mesačný poplatok za prístup k "prémiovým" funkciám. Za prémiovú funkciu BMW považuje napríklad vyhrievanie sedačiek či volantu.

14.07.2022 20:22
BMW M135i xDrive - 2022 Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

Priekopníkom v predplatnom za prémiové funkcie vo vozidlách bola americká Tesla. Tá počas minulého roka ponúkla majiteľom vozidiel možnosť predplatiť si funkciu autopilota. Za 99, respektíve 199 dolárov mesačne mali zákazníci možnosť aktivovať si základné alebo pokročilé autonómne funkcie vo svojom elektromobile. Spoločnosť za 14 dolárov ponúka takisto prémiovú konektivitu, ktorá zahŕňa napríklad podporu karaoke, streamovania hudby, internetový prehliadač či satelitné snímky.

Predplatné už účtujú zákazníkom aj automobilky

Teslou sa v týchto dňoch inšpirovalo aj nemecké BMW. Automobilka predstavila vlastné predplatné pre prémiové funkcie v nových vozidlách. Zákazníkom za 18 dolárov mesačne napríklad ponúka možnosť aktivovať si vyhrievanie predných sedadiel. Za 180 dolárov si môžu funkciu aktivovať na rok, za 300 dolárov na tri roky alebo doživotne za 415 dolárov. Za mesačný poplatok môže byť aktivované aj vyhrievanie volantu. Ako uviedol server BBC, BMW zákazníkom umožní aktivovať si všetky “prémiové” funkcie naraz za jednorazový poplatok v online obchode ConnectedDrive. Po zaplatení poplatku sú funkcie aktivované na diaľku a nie je potrebná návšteva oficiálneho dílera.

Nielen technologické firmy ale už aj automobilky hľadajú spôsob, ako získať trvalo udržateľný pasívny príjem z predplatného. Zákazníci tak budú firme platiť nielen jednorazový poplatok za kúpu auta ale aj pravidelné mesačné predplatné. Bez neho nebudú môcť využiť plný potenciál vozidla. BMW napríklad argumentuje aj tým, že majitelia ojazdených vozidiel budú mať možnosť získať prístup k funkciám, ktoré si pôvodný majiteľ neaktivoval. Predplatné má umožniť vodičom experimentovať s novými funkciami predtým, než sa rozhodnú si ich aj zakúpiť. Či sa však predplatné odrazí aj na nižšej nákupnej cene vozidiel zatiaľ nevedno. Pojem „plná výbava“ tak kvôli predplatnému dostane úplne nový význam.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #automobilky #Tesla #predplatné #vyhrievanie sedačiek