Video: Robot v Moskve zlomil prst sedemročnému chlapcovi

Počas partie šachu sa mladý hráč so svojim ťahom poponáhľal a robot na jeho rýchlu reakciu zareagoval pricviknutím a zlomením prsta.

25.07.2022 07:30
debata (6)

Šach bol vždy stáročia považovaný za majstrovské umenie, ktorého komplexnosť dokáže zvládnuť len človek. V uplynulých dvoch desaťročiach sa však ukázalo, že veľmi schopným vyzývateľom pre ľudí môže byť aj počítač. Počítačové šachové partie sa stali legendárnymi a šachoví veľmajstri si svoje sily mnohokrát úspešne zmerali s počítačom. Nadišiel však čas, aby figúrkami na šachovnici počítač nehýbal len virtuálne, ale aj fyzicky. Šachové roboty sú predĺženou rukou počítačov, ktorá, ako sa v týchto dňoch ukázalo, môže byť aj nebezpečná.

Počas šachového turnaja v Moskve si mali svoje sily zmerať šachový robot so sedemročným šachistom. Hra však nedopadla dobre. Ruský robot počas hry nedokázal držať krok s mladým hráčom a počas jedného z rýchlych ťahov stlačil prst hráča na figúrke tak veľmi, žer mu ho zlomil. Z nepríjemného “objatia” robota ho museli vyslobodiť až viacerí prísediaci. Viceprezident ruskej šachovej federácie má ale na vec iný názor. “Existujú viaceré bezpečnostné pravidlá a chlapec ich svojou rýchlou hrou očividne porušil. Keď urobil ťah, neuvedomil si, že najprv musí chvíľu počkať. Nič podobné sa zatiaľ nikdy nestalo,” uviedol Sergej Smagin.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zlomená ruka #Rusko #ruka #šach #robot