Pevné disky s desiatkami terabajtov sa blížia. Výrobcom pomôže nová technológia

Spoločnosti Seagate a Western Digital pripravujú predstavenie pevných diskov s kapacitou niekoľkých desiatok terabajtov. Western Digital už stihol predstaviť disk s kapacitou 22 terabajtov. Jeho cenu však neuhádnete.

30.07.2022 08:00
Western Digital, pevný disk, pevné disky, Foto:
Nové pevné disky Western Digital s kapacitou 22 terabajtov.
debata (2)

Na pevné disky by niektorí používatelia najradšej zabudli. Sú veľké, ťažké, obsahujú krehké a pohyblivé súčiastky a majú limitovanú kapacitu. Ešte však ani zďaleka nie sú za zenitom a ako ukazujú ich dvaja poprední výrobcovia, budú mať čo ponúknuť aj v najbližších rokoch. Predsa len, kapacita v rádoch desiatok terabajtov u konkurenčných SSD diskov stále nie je bežná.

Spoločnosť Western Digital v týchto dňoch predstavila hneď niekoľko pevných diskov s kapacitou 22 terabajtov. Tentokrát už nie sú určené pre firmy a datacentrá, ale pre bežných spotrebiteľov. V predaji budú v troch sériách, Gold, Red Pro a Purple Pro, ktoré sa od seba líšia zabezpečením a aj rýchlosťou zápisu. Kým jeden model je určený pre výkonné servery, druhý má poslúžiť na ukladanie objemných multimédií a tretí na zálohu dát v domácich sieťových úložiskách NAS. Navýšiť kapacitu firma dokázala s využitím nového typu zhusteného zápisu až desiatich rotujúcich platní. Väčšinu zákazníkov ale od kúpy odradí cena. Predsa len, zaplatiť za takýto pevný disk 600 dolárov nie je len tak.

Pevné disky s kapacitou 30, 50 a aj 100 terabajtov

Dobré správy ale prináša aj konkurenčný Seagate, ktorý pripravuje predstavenie diskov s kapacitou 30 či 50 terabajtov. Tie už budú využívať technológiu HAMR, ktorá za pomoci nahrievania magnetických platní umožní zhustiť zápis. Disky s kapacitou 30 terabajtov by sa mali na trhu objaviť už o rok. O ďalšie dva roky má spoločnosť v pláne predstaviť disky s kapacitou 50 terabajtov a do konca desaťročia aj pevné disky s kapacitou 100 terabajtov. Predpoveď na takéto dlhé obdobie ale môže firme prekaziť úspech a klesajúce ceny SSD diskov, ktoré majú pred sebou svetlú budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #pevný disk #Seagate #SSD