Umenie? Tieto "obrázky" dokáže urobiť nové CT. Uhádnete, čo vidíte? Tu je galéria

Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) má už niekoľko mesiacov nový prístroj výpočtovej tomografie. Takzvané fotónové alebo spektrálne CT dokáže vďaka detailnému zberu informácií z fotónov zobraziť potrebné miesta v lepšom rozlíšení a rýchlejšie.

14.08.2022 08:00
ikem Foto:
Pľúcna embólia.
debata (1)

Lekári môžu s fotónovou metódou podrobnejšie vyšetriť napríklad pacientov so srdcovými implantátmi alebo tých pred a po transplantácii.

„Nový CT prístroj priniesol pacientom jednu z najmodernejších technológií v oblasti zobrazovacích metód. Okrem klinického využitia má aj svoj vedecký prínos. Inštitútu umožňuje podieľať sa na medzinárodnom vývoji zobrazovacích systémov. Tomografia za viac ako 80 miliónov korún (takmer 3,3 milióna eur) je tiež vôbec najdrahším prístrojom, ktorý IKEM zakúpil. Doteraz stálo najviac obstaranie magnetickej rezonancie za 67 miliónov (viac ako 2,7 milióna eur) v roku 2007,“ konštatoval riaditeľ IKEM Ing. Michal Stiborek, MBA v tlačovej správe.

„Aj nám vyrazili dych tieto obrázky? Urobiť ich vie naše nové CT, ktoré používame už viac ako tri mesiace. Pozrite si zblízka pľúcnu embóliu, tepny brucha a panvy, zásobenie prednej steny srdca alebo stentgraf v brušnej aorte. Nabudúce vám ukážeme, ako vyzerajú zdravé orgány,“ píše IKEM na svojej facebookovej stránke.

Pľúcna embólia.
Tepny brucha a panvy.
+1Zásobenie prednej steny.

Prístroj využíva nové typy detektorov, ktoré vďaka svojej citlivosti dokážu zobraziť viac informácií pri nižšej dávke žiarenia. Má lepšie priestorové rozlíšenie aj vyššiu rýchlosť, oproti minulému CT skracuje čas o polovicu. „Dokáže detekovať informácie, o ktorých sme ani nevedeli, že môžeme získať. Vie napríklad odčítať vápnik z ciev, vidíme ich potom bez rušivých artefaktov. Dokáže tiež lepšie odstrániť artefakty z kovu, takže nám až tak neprekážajú stenty alebo implantáty. A čím nižšia radiačná záťaž, tým lepšie pre pacienta,“ opísal výhody prístroja prednosta Pracovisko rádiodiagnostiky a intervenčnej rádiológie IKEM MUDr. Theodor Adla.

Technické parametre nového CT prispejú k ešte presnejšej diagnostike a popisu nálezov. V IKEM to pomôže najmä pacientom po zákrokoch na srdci či u darcov orgánov a transplantovaných.

„Je tu skupina pacientov so srdcovými implantátmi, ako je mechanická podpora. Dúfame, že do nich lepšie uvidíme, čo niekedy býva na štandardnom CT problém. U pacientov pred a po transplantácii by sme zase vďaka lepšiemu zobrazeniu z novej spektrálnej informácie mali vedieť viac o transplantovaných orgánoch a prípadných nálezoch, ako sú napríklad tumory. S vyšším rozlíšením tiež lepšie zobrazíme cievy. Práve cievne zásobenie je pri transplantáciách veľmi dôležité,“ vysvetľuje Adla.

V IKEM ročne vykonajú viac ako osem tisíc CT vyšetrení. Novú technológiu dodala rovnako ako predchádzajúci prístroj spoločnosť Siemens Healthineers.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #CT prístroj #IKEM #zobrazovacie metódy