Skladací mobil namiesto počítača. Samsung Galaxy Z Fold4 nemá konkurenciu

Skladací smartfón na prácu aj zábavu? Prečo nie?! Novinka od Samsungu bez kompromisov vyhovie aj tým najnáročnejším.

25.08.2022 00:00
Samsung - Galaxy Z Fold4, pr Foto:

Samsung Galaxy Z Fold4 patril dozaista medzi najočakávanejšie smartfóny tohto roka. Výrobca mal však pred sebou náročnú úlohu – prekvapiť a prekonať model Z Fold3 z minulého roka. Niet pochýb o tom, že sa mu to aj podarilo. Z Fold4 zachoval to, čo si používatelia tak veľmi obľúbili a vylepšil to, čo sa od neho očakávalo. Novinka na prvý pohľad vyzerá veľmi podobne ako minuloročný model, no je kompaktnejšia, odolnejšia, s lepším displejom a výrazne vyšším výkonom.

Odolnosť sa pri smartfóne s obrovským 7,6-palcovým ohybným displejom zíde. Displej vrátane špeciálneho mechanizmu si poradí s až 200-tisíc otvoreniami a zatvoreniami. Pre lepšiu predstavivosť – ak by ste displej ohýbali v priemere 20-krát denne, dopriali by ste mu až 27-ročnú životnosť. Pre zvýšenie odolnosti výrobca použil aj špeciálnu vrstvenú štruktúru, ktorá účinne tlmí nárazy. Predný displej s uhlopriečkou 6,2-palca, ktorý je dostupný v “zloženom” stave navyše chráni takmer nezničiteľné sklo Corning Gorilla Glass Victus+.

Foto: Samsung
Samsung - Galaxy Z Fold4, pr

Ešte väčší a odolnejší displej

V porovnaní s minuloročným modelom má displej aj vylepšený pomer strán a zníženú výšku, vďaka ktorej je však o 2,7 až 3 milimetre širší. Pri bežnom používaní je tiež výrazne úspornejší vďaka obnovovacej frekvencii od 1 do 120 Hz. Tu zas platí jednoduchá rovnica. Čím nižšia spodná hranica, tým je displej úspornejší. Vysoká frekvencia zas zaručí, že prehliadanie stránok alebo sledovanie videí bude plynulejšie než kedykoľvek predtým. Samsung si poradil aj s umiestnením predného foťáku, ktorý sa nachádza pod displejom. O podobnej vymoženosti mnohé konkurenčné smartfóny ani len nechyrujú. Fotoaparát je ešte dômyselnejšie skrytý, takže pri bežnom používaní si ho ani nevšimnete a obraz vám tak nebude hyzdiť veľký neforemný výrez.

Mobil namiesto tabletu a počítača

Galaxy Z Fold4 je ako stvorený pre čo najefektívnejšiu a najproduktívnejšiu prácu. Okrem premeny mobilu na malý tablet je čerešničkou na torte aj podpora použitia dotykového pera S Pen, vďaka ktorému je Galaxy Z Fold4 tým najlepším pracovným nástrojom. Na úplne inú úroveň zariadenie posunula aj natívna integrácia nástrojov od Google a Microsoftu. Pracovať s prehliadačom Chrome, e-mailovým klientom Gmail alebo presúvať súbory a objekty vrátane odkazov fotografií a obsahu medzi jednotlivými aplikáciami je jednoduchšie a intuitívnejšie než kedykoľvek predtým. Vďaka veľkému displeju získava aj práca s kancelárskym balíkom Microsoft Office úplne nový rozmer.

+5

Výkonu má Galaxy Z Fold4 na rozdávanie

Pri práci je potrebný výkon. Inžinieri v Samsungu to dobre vedia. Smartfón aj preto poháňa jeden z najvýkonnejších procesorov na trhu – Snapdragon 8+ Gen 1 a až 12 gigabajtov operačnej pamäte, ktorú oceníte pri multitaskingu a práci s novou nástrojovou lištou Taskbar, ktorá pripomína pracovné prostredie na monitore počítača. Vďaka vysokému výkonu je intuitívne ovládanie gestami tak plynulé, ako je to len možné.

Foto: Samsung
Samsung - Galaxy Z Fold4, pr

Smartfón je ideálnym spoločníkom nielen na prácu ale aj zábavu a dovolenky plné zážitkov, ktoré je potrebné zdokumentovať. Na zadnej strane sa aj preto nachádzajú až tri foťáky, ktoré sú v porovnaní s predchodcom ešte prepracovanejšie. Hlavný foťák má rozlíšenie až 50 Megapixelov a širokouhlý objektív. Sekunduje mu 12-Megapixelový “ultra-wide” foťák, vďaka ktorému sa na fotky zmestí celé osadenstvo na veľkej rodinnej oslave. A aký by to bol prémiový mobil bez teleobjektívu? Galaxy Z Fold4 má preto aj 10-Megapixelový fotoaparát s 3-násobným optickým priblížením, ktoré je možné digitálne rozšíriť až na 30-násobok. Veľakrát však kvalita fotiek nezáleží len od čísel. Výrobca preto zväčšil jednotlivé pixely, vďaka čomu foťák zachytí ostré snímky aj po západe slnka alebo v noci.

chyba