Japonci bojujú proti horúčavám 'klimatizovanými' bundami

Namiesto chladenia celého priestoru využívajú Japonci "osobné" ochladzovacie bundy, ktoré sú údajne efektívnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu, než bežné klimatizácie.

02.09.2022 08:00
Nautica Japan, ochladzovacia bunda Foto:
Firma Nautica Japan predstavila ochladzovaciu bundu s dvoma ventilátormi.
debata

Čo by ste povedali na samochladiace tričko alebo bundu? Nezmysel? V Japonsku sú tieto technologické vychytávky veľkým trendom. Obzvlášť počas tohto roka si množstvo Japoncov obľúbilo osobné chladiace bundy, ktoré dokážu pomôcť s reguláciou telesnej teploty aj v tých najväčších horúčavách. Aj keď sa o nich častokrát hovorí ako o klimatizovanom oblečení, v skutočnosti nemajú v sebe integrovanú žiadnu klimatizáciu či Peltierov článok, ktorý by odoberal teplo zo svojho okolia. Do bundy je všitý ventilátor, ktorý medzi vrstvu oblečenia a pokožku vháňa vzduch a pomáha tak s ochladzovaním.

Ochladzovacia bunda od firmy Nautica Japan. Foto: Nautica
ochladzovacia bunda, Nautica Ochladzovacia bunda od firmy Nautica Japan.

Staronový výmysel má japonským športovcom ale aj ľuďom pracujúcim pod šírim nebom počas horúčav pomôcť schladiť sa. Firma Nautica Japan začala tento rok predávať špeciálnu bundu s dvoma zabudovanými ventilátormi poháňanými nabíjateľnou batériou s výdržou 20 hodín. Majiteľ si môže počas nosenia aktivovať jeden z piatich režimov prúdenia vzduchu. Za bundu si výrobca pýta v prepočte 350 eur. Japonské firmy tento rok začali takisto ponúkať špeciálne chladiace oblečenie pre domácich miláčikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #klimatizácia #chladiaca bunda