Britská dopravná polícia dáva do aplikácie Waze falošné hlásenia o kontrolách

Polícia v britskom grófstve Surrey priznala, že do mobilnej dopravnej aplikácie Waze zámerne pridáva falošné hlásenia o policajných kontrolách na ceste.

01.09.2022 10:49
debata (4)

Snaží sa tak prinútiť vodičov, aby na nebezpečných úsekoch spomalili. V skutočnosti ale na mieste kontroly nie sú a polícia tým rieši nedostatok finančných prostriedkov. Informovala o tom stanica BFM TV.

„Rozhodne na Waze nedávame upozornenie na policajné kontroly na náhodné miesta. Nie, nikdy,“ napísala dopravná polícia na a vyhlásenie doplnila žmurkajúcou ikonou značiacou iróniu. „Jednoduchý spôsob, ako prinútiť vodiča spomaliť. Vďaka, Waze,“ píše polícia.

Aplikácia Waze je založená na zdieľaní informácií samotnými motoristami. Upozorňuje na rýchlostné obmedzenia alebo nehody a ponúka najrýchlejšiu trasu. Vodiči ju ale tiež využívajú na upozornenie ostatných na miesta s policajnými kontrolami alebo radary, čo podľa policajtov marí ich prácu.

Polícia v Surrey svoju neobvyklú metódu obhajuje, hlásenie dáva do miest, ktoré sú nebezpečné alebo na nich často dochádza k nehodám. Snaží sa tak upozorniť vodiča na hroziace nebezpečenstvo a prinútiť ich spomaliť. Fiktívne kontroly obvykle v aplikácii vydržia zhruba desať až 20 minút, kým vodiči upozornia na ich klamlivosť. Aj pár minút je ale podľa policajtov dobrých a vodiči navyše nikdy nemôžu vedieť, ktoré kontroly sú pravé a ktoré falošné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #cesty #aplikácia #Waze