Izraelskí vedci vyvinuli 'drevenú náplň' do 3D tlačiarne

Vedcom z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme sa podarilo vyvinúť špeciálnu náplň do 3D tlačiarne, vďaka ktorej je možné tlačiť 3D predmety z dreva.

01.10.2022 08:00
3D tlačiareň, drevená náplň Foto:
Izraelskí vedci vyvinuli špeciálnu drevenú náplň do 3D tlačiarne.
debata (1)

Väčšina 3D tlačiarní dokáže vyrábať predmety z kompozitného materiálu, ktorý používajú ako náplň. Vďaka takémuto univerzálnemu materiálu je možné zhotoviť prakticky akýkoľvek predmet a náhradný diel. Pokusov na vytvorenie 3D tlačiarní, ktoré by boli schopné vyrobiť aj väčšie predmety, či dokonca postaviť dom, už bolo mnoho, no nie všetky boli úspešné. Izraelským vedcom z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme sa však pokus vydaril. Vytvorili špeciálnu náplň do 3D tlačiarne, vďaka ktorej je možné “vytlačiť” aj predmety z dreva.

Ich cieľom bolo nájsť spôsob ako vyrábať produkty s kratšou životnosťou no z trvalo udržateľných zdrojov. “Nesnažili sme sa vyvinúť materiál, ktorý vydrží večne. Na to je tu plast. Naopak, chceli sme vyvinúť materiál so životnosťou tri či štyri roky, ktorý je následne možné pomlieť a znovu použiť,” uviedol pre server Times of Israel, jeden z členov výskumného tímu, Doron Kam.

Izraelská technológia využíva organické “drevené deriváty”, ktoré sú v podstate len najemno rozdrveným drevom. Pri výrobe sa drevená múčka spája s lepidlom, ktoré 3D tlačiareň využíva ako náplň v dvoch samostatných zásobníkoch. Keď takáto pasta schne, tlačiareň ju upravuje do požadovaného tvaru. Výsledný produkt má podľa D. Kama rovnakú tvrdosť a trvanlivosť ako bežné stromové drevo. Navyše si môže zachovať aj estetické vlastnosti pôvodného materiálu, vďaka čomu si môže zákazník vybrať, či chce mať príslušenstvo či drobný nábytok vyrobený z dubu alebo borovice. Dokonca už pri výrobe si drevo zachováva svoju výraznú vôňu, ktorá sa líši podľa stromu, z ktorého pochádza.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #3D tlačiareň