Google natrénoval umelú inteligenciu na presné predpovede požiarov a záplav

Namiesto pôvodných 48 hodín dokáže umelá inteligencia od Google s vysokou pravdepodobnosťou predpovedať požiare a záplavy až na 7 dní dopredu.

12.11.2022 08:00
FloodHub, požiare, záplavy, Google Foto:
Služba FloodHub zobrazuje oblasti s vysokým rizikom vzniku záplav.
debata (1)

Predpovedať záplavy a požiare nie je vôbec jednoduché. Súčasné systémy sú ako-tak presné pri predpovediach na najbližších 48 hodín. Podobné je to aj s počasím. Akákoľvek predpoveď na viac ako dva či tri dni je len špekuláciou vychádzajúcou najmä z historických dát. Google sa pokúsil predpovede živelných katastrof spresniť za pomoci umelej inteligencie. Od roku 2018 vyvíja algoritmus, ktorý má vedcom pomôcť spresniť predpovede požiarov a záplav až na sedem dní dopredu.

“Vzhľadom k dôležitosti a rozsahu škôd, ktoré so sebou prinášajú povodne, s desiatkami tisíc úmrtí a stovkami miliónov vysídlených ľudí ročne, máme stále veľkú medzeru v dostupnosti spoľahlivých a použiteľných systémov, ktoré by povodne dokázali predpovedať,” uviedol šéf výskumného tímu Google, Sella Nevo. Jeho tím pracoval na vývoji systému, ktorý na analýzu počasia využíva rozsiahle množstvo verejne dostupných dát vrátane satelitných snímok a údajov z meteorologických staníc. Tento systém sa ukázal ako spoľahlivejší, než dovtedy využívané senzory umiestnené priamo v korytách riek. Senzory svojho času merali hydrodynamiku, ktorá ale odzrkadľovala len aktuálny stav a indikovala iba rýchlo sa blížiace záplavy.

Online prehľad požiarov, záplav a rizikových oblastí

Google pre odbornú ale aj laickú verejnosť zverejnil špeciálnu interaktívnu stránku FloodHub, ktorá na mapách zobrazuje oblasti s vysokým rizikom vzniku záplav. Upozornenia firma integrovala aj do vyhľadávača. Akonáhle sa používateľ nachádza v oblasti, v ktorej hrozia povodne, zobrazí sa mu špeciálne upozornenie. Google varovania na záplavy rozšíril o ďalších 18 krajín vrátane Brazílie, Kolumbie a mnohých afrických krajín.

Firma sa okrem záplav zamerala aj na monitorovanie a predpovedanie požiarov, ktorých detekcia bola rozšírená aj o územie Spojených štátov, Mexika, Kanady a Austrálie. “Naše modely strojového učenia boli trénované s využitím satelitných snímok s cieľom identifikovať a sledovať lesné požiare v reálnom čase a predpovedať ako sa budú šíriť. Vďaka tomu môžeme sprostredkovať relevantné informácie hasičom a záchranárom,” uviedla Katherine Chou, riaditeľka v laboratóriách Google Research. Podobne ako pri záplavách aj prehľad požiarov a rizikových oblastí bude dostupný na špeciálnej vrstve v Mapách Google.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #záplavy #Požiare #umelá inteligencia #strojové učenie