Roboty so zbraňami? Polícia v San Francisu žiada o povolenie použiť robotov zabijakov

Polícia v San Franciscu navrhuje, aby mohla používať roboty na zneškodnenie útočníkov. Umiestnila by na ne výbušninu. Dozorný orgán však zatiaľ nový návrh nepresvedčil.

04.12.2022 06:00
umelá inteligencia, AI, robot, stroj,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kde sú hranice toho, čo roboty môžu a čo už nie? Pomaly ale isto sa tieto hranice posúvajú bez toho, aby vzbudzovali veľkú pozornosť. Kým v minulosti roboty mali ľuďom predovšetkým pomáhať pri výkone ich práce, dnes sú už ich spoločníkmi a v mnohých prípadoch dokážu ľudskú prácu aj úplne nahradiť. Pravdepodobne už o pár rokov budú roboty schopné aj programovať a vykonávať aj ďalšiu autonómnu činnosť. Nebezpečné to bude však až vtedy, keď budú ľuďom môcť nielen sekundovať, ale aj ublížiť. Polícia v americkom San Franciscu v týchto dňoch prelomila tabu, na ktoré svojho času upozorňoval aj vedec Stephen Hawking. Polícia sa začala zaoberať ideou vyzbrojenia svojich robotov, ktorých inak využíva pri pyrotechnických úkonoch či inej nebezpečnej práci.

Roboty, ktoré má polícia vo svojom arzenáli sú inak neškodné a v súčasnosti nie sú ani autonómne. Pri nasadení v nebezpečných situáciách ich na diaľku ovláda operátor. Polícia teraz navrhuje, aby bolo možné roboty aj vyzbrojiť. Tento nápad sa ale nepozdáva poradnému orgánu miestnej polície, ktorý apeluje na 11-člennú dozornú radu, aby ho úplne zmietla zo stola. Podľa poradného orgánu by tento nápad mohol viesť k ďalšej militarizácii policajných síl, ktoré sú už dnes aj tak neúmerne agresívne pri zásahoch voči ľuďom z menšinových komunít.

Robot zabijak s výbušninou na zneškodnenie útočníka

Policajné oddelenie na námietky uviedlo, že roboty, ktorými disponuje, nie sú vopred vyzbrojené a ani ich neplánuje vyzbrojiť klasickými zbraňami. Navrhuje však, aby mohli byť vybavené výbušnými náložami, ktoré by mohli byť detonované v blízkosti útočníkov, najmä ak sú v stávke životy ľudí. Roboty by tak útočníkov dokázali nielen dezorientovať a odplašiť, ale v krajnom prípade aj zabiť. “Takto vybavené roboty by sa použili len vo výnimočných prípadoch na záchranu nevinných životov,” uviedol predstaviteľ miestnej polície.

Diskusia medzi predstaviteľmi polície a dozorných orgánov sa zatiaľ neskončila jednoznačným verdiktom, no možno očakávať, že v súčasnej podobe návrh nemá šancu na úspech. Napriek tomu ide o precedens, ktorý vo svete nemá obdobu. Zatiaľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #San Francisco #umelá inteligencia #robot #autonómny robot