Google údajne učí umelú inteligenciu programovať a opravovať zdrojový kód

Skúseným programátorom bude sekundovať umelá inteligencia, ktorú chce Google naučiť písať a aj opravovať vlastný zdrojový kód.

03.12.2022 06:00
umelý mozog, umelá inteligencia, počítačový... Foto:
Ilustračné foto
debata

Budú v budúcnosti ešte potrební programátori? Určite áno, no od niektorých úloh ich oslobodí umelá inteligencia, ktorú Google údajne učí programovať a automaticky opravovať chybný zdrojový kód. Podľa serveru Business Insider má Alphabet vo svojej dcérskej spoločnosti Google Labs ambíciu zdokonaliť takzvanú generatívnu umelú inteligenciu, ktorá by dokázala sama vytvárať rôznorodý obsah. V rámci utajovaného projektu s kódovým označením Pitchfork vyvíja algoritmy, ktoré by dokázali vytvárať fotky, videá, ale aj spomínaný zdrojový kód.

Veľa detailov o projekte Pitchfork zatiaľ nie je známych, no server Business Insider po preštudovaní interných materiálov uviedol, že jeho cieľom je “naučiť algoritmus písať zdrojový kód a aj ho po sebe ďalej upravovať.” V praxi to znamená, že výskumníci musia umelú inteligenciu naučiť rôznym programovacím štýlom a aj jazykom. Pôvodným cieľom pritom ale bolo vytvoriť algoritmus, ktorý by spoločnosti pomohol aktualizovať zdrojové kódy v jazyku Python na novšiu verziu s novými funkciami bez toho, aby musela prijať desiatky až stovky programátorov. Postupom času sa však pôvodný zámer zmenil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #programovanie #umelá inteligencia #zdrojový kód #Alphabet #pythón #Google Labs