Británia začala vývoj stíhačky Tempest. Stroj má využiť umelú inteligenciu aj autonómne drony

Británia začala vývoj vojenskej stíhačky novej generácie. Stroj bude využívať umelú inteligenciu a riadiť kŕdle autonómnych dronov.

14.12.2022 06:00
Team Tempest Future Combat Air System concept.... Foto:
debata (3)

Na projekte bude Londýn spolupracovať s Rímom a Tokiom. V plnom bojovom nasadení by Tempest (v preklade Búrka) mal byť v roku 2035. Tak, aby plnil všetky úlohy futuristického vzdušného boja.

Informácie priniesla spravodajská televízia ČT24.

Tempest je názov nového bojového lietadla britského Kráľovského letectva. Novinku oficiálne oznámil premiér Rishi Sunak na hlavnej základni RAF v Coningsby na východe krajiny.

nuklearna energia Čítajte aj Krok k spáse? Vedcom sa podarila jadrová fúzia so ziskom energie, píše tlač

„Sme jednou z mála krajín na svete, ktorá je schopná zostrojiť technologicky vyspelé stíhacie lietadlá. To je dôležité, pretože to znamená, že môžeme udržať našu krajinu v bezpečí pred novými hrozbami, ktorým čelíme,“ povedal Sunak.

Pilotovi pri vojenských operáciách uľahčí prácu umelá inteligencia. Tá v prípade potreby nahradí človeka úplne. Hypersonické strely, autonómne drony alebo zbrane so smerovou energiou budú vo výbave lietadla, ktoré má podľa britských konštruktérov patriť k najmodernejším na svete.

Vývoj je ale finančne náročný, preto Londýn hľadal partnerov. „Dnes spolupracujeme s Talianskom a Japonskom, s dvoma z našich najbližších spojencov, s ktorými zostrojíme novú generáciu lietadiel,“ priblížil premiér. Do konštrukcie sa zapojí najväčšia zbrojovka v Európe, britský BAE Systems, japonská Mitsubishi a taliansky Leonardo. Aj na výrobe motora sa budú podieľať všetky tri krajiny, za Britániu Rolls Royce.

žena, bolesť hlavy, migréna, ochorenie Čítajte aj Vedci sa pozreli do mozgu ľudí trpiacich migrénou. Našli tam kľúč k pochopeniu bolesti

Coningsby je tiež domovom troch hlavných vzdušných bojových jednotiek vybavených stíhačkami Eurofighter Typhoon. Tie už ale dosluhujú, s vývojom sa začalo na konci studenej vojny. Okrem rutinných vzletov na ochranu vzdušného priestoru použili Briti Typhoony prvýkrát v ostrej akcii až v Líbyi v roku 2011. Už vtedy išlo o zastaranú technológiu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačka #umelá inteligencia #dron