Krok k spáse? Vedcom sa podarila jadrová fúzia so ziskom energie, píše tlač

Americkým vedcom sa prvýkrát podarilo vykonať jadrovú fúziu, pri ktorej sa uvoľnilo viac energie, než koľko sa jej pri reakcii spotrebovalo. Bol by to zlom na ceste k čistej udržateľnej energetike.

13.12.2022 06:00
nuklearna energia Foto:
debata (10)

S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovali Financial Times a The Washington Post. Podľa The Washington Post ide o výrazný krok vpred, priemyselné využitie jadrovej fúzie však podľa neho bude možné najskôr za jedno alebo viac desaťročí.

Americké ministerstvo energetiky potvrdilo, že oznámi významný vedecký prielom. Ďalšie podrobnosti však neuviedlo. Denníky Financial Times a The Washington Post s odkazom na svoje zdroje uviedli, že sa vedcom v kalifornskom štátnom vedeckom ústave Lawrence Livermore National Laboratory podarilo uskutočniť jadrovú fúziu, pri ktorej vzniklo 2,5 megajoulu energie, teda o 20 percent viac, než koľko sa spotrebovalo pri fúzii samotnej.

koraly Čítajte aj Takmer desatine morského života hrozí vyhynutie

Ak sa to potvrdí, bolo by to prvýkrát pri tomto druhu jadrovej reakcie. Vedci výsledky experimentu stále analyzujú. Podľa denníka FT sa pri ňom totiž zničili niektoré meracie prístroje.

Jadrovú fúziu označuje denník WP za „svätý grál“ v snahe vytvoriť bezuhlíkovú energetiku. Na tento zdroj energie veľmi vsádza aj americká administratíva prezidenta Joea Bidena, ktorá chce do ďalšieho výskumu masívne investovať. Priemyselné využitie jadrovej fúzie však bude podľa médií pri najoptimistic­kejších odhadoch možné za desiatku, ale možno aj za niekoľko desiatok rokov.

oblak Čítajte aj Na oblohe nad Wyomingom sa objavili výnimočné oblaky v tvare vĺn

Z jadrovej fúzie pochádza všetko svetlo a teplo zo Slnka a ďalších hviezd. Umelá fúzia by mohla byť bezpečným, udržateľným a ekologickým zdrojom energie. Pri termonukleárnej fúzii sa pri extrémne vysokých teplotách spájajú ľahké atómy napríklad vodíka tak, že stvoria jadrá ťažších prvkov ako hélium. Pri tom sa uvoľňuje obrovské množstvo energie. Je to pravý opak štiepenia, ktoré prebieha v dnešných jadrových elektrárňach.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #energetika #jadrová fúizia