Koniec nejednotným konektorom. EÚ stanovila konečný termín prechodu na USB-C

Firmy už nebudú môcť kľučkovať a hľadať alternatívne riešenia, ktoré len poškodzovali konečných spotrebiteľov. Európska únia stanovila termín, do ktorého musia všetci výrobcovia malej spotrebnej elektroniky povinne prejsť na nabíjací konektor USB-C.

15.12.2022 06:00
iPhone, Lightning, kábel Foto:
Kábel so zastaralým konektorom Lightning.
debata (1)

Apple patrí medzi najkreatívnejšie firmy, ktorým sa podarilo vykľučkovať z akýchkoľvek problémov. Keď ostatné firmy bez dodatočného tlaku sami prešli na nabíjací konektor USB-C, Apple vzdoroval natoľko, že ho k ústupkom musela donútiť až Európska únia. Tá po novom všetkým výrobcom malej spotrebnej elektroniky prikáže, aby namiesto nekompatibilných nabíjacích konektorov používali len jeden univerzálny – USB-C. Európska Komisia v týchto dňoch stanovila už aj termín, do kedy si musia výrobcovia adoptovať nový nabíjací konektor.

Apple (a ďalší výrobcovia) tak budú musieť začať nové iPhony predávať už len s USB-C konektorom najneskôr do 28. decembra 2024. Na osvojenie regulácie im tak Únia štedro poskytla celé dva roky. Očakáva sa však, že Apple predstaví iPhony s USB-C konektorom už na jeseň budúceho roka. Regulácia sa dotkne aj ďalšej elektroniky. O dva roky budú univerzálnym konektorom vybavené aj všetky tablety, slúchadlá a malé herné konzoly predávané v krajinách Európskej únie. Pravdepodobné ale je, že výrobcovia zmenia špecifikácie produktov aj celosvetovo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Apple #USB-C #nabíjací konektor