Ďalšia revolúcia v počítačoch? Dell ukázal modulárny notebook bez skrutiek

Dell ukázal, ako si predstavuje budúcnosť. Modulárny notebook nemá žiadne skrutky a do posledného dielu jeho možné rozložiť za rekordných 30 sekúnd. Má uľahčiť opravy a výmenu komponentov za novšie a výkonnejšie.

21.12.2022 06:00
Dell, Luna, modulárny notebook, Foto:
Koncept modulárneho notebooku Dell Luna.
debata

Notebook, ktorý bude jednoduché opraviť a vylepšiť. S takým nápadom prišla firma Dell, ktorá sa inšpirovala nedokončeným konceptom modulárneho telefónu od firiem Google a LG. Americký výrobca počítačov má však ambíciu dotiahnuť nápad do konca a v týchto dňoch demonštroval už druhú, vylepšenú verziu, konceptu Luna.

Ako ukázal Dell vo videu, všetky diely je možné z počítača demontovať za rekordných 30 sekúnd a to bez použitia špeciálnych nástrojov. Notebook totiž nemá žiaden z komponentov prichytený skrutkami či lepidlom. Manipulácia má byť tak jednoduchá, že výmenu komponentov zvládne úplne každý.

Zatiaľ len funkčný koncept

Dell naďalej pripomína, že Luna je stále len konceptom, ktorý môže ale aj nemusí uzrieť svetlo sveta. Do výroby a udržiavania platformy totiž vstupuje viacero premenných. Kompatibilné komponenty musí niekto vyrábať a udržiavať ekosystém v akom-takom konkurencieschopnom stave. To znamená, že Dell by musel držať krok s dobou a pri prestavení nových procesorov, diskov, pamätí či displejov by firma musela technológie implementovať tak, aby ich bolo možné použiť v modulárnom zariadení.

Prehnané očakávania je tiež potrebné krotiť kvôli rozmerom a hmotnosti. Keďže notebook má vymeniteľné diely, znemená to, že výrobca nestrávi priveľa času s ich čo najefektívnejším osadením na základnú dosku či do šasi. Takýto notebook tak bude vo výsledku vždy ťažší, väčší a hrubší než akýkoľvek iný notebook s porovnateľnými parametrami. Na druhej strane by koncepty ako Luna priniesli možnosti, o ktoré notebooky medzičasom prišli – napríklad o možnosť rozšírenia operačnej pamäte či výmeny disku za novší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #Luna #Dell #modulárny notebook