Budú mať mobily opäť vymeniteľné batérie? EÚ sprísňuje ďalšie požiadavky na výrobcov

EÚ navrhuje, aby mali mobily batérie, ktoré si budú môcť vymeniť spotrebitelia sami. Do roku 2030 sa tiež rozhodne, či neskoncuje s jednorazovými batériami.

25.12.2022 06:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Všetky smartfóny predávané v krajinách EÚ budú musieť od roku 2024 povinne disponovať USB-C konektorom. Kým pre niektorých výrobcov to nie je žiadna novinka a ani prekážka, iní majú dva roky na to, aby sa najnovšej regulácii naplno prispôsobili. Vrásky na čele však môže všetkým výrobcom mobilných zariadení spôsobiť ďalšia regulácia, ktorá sa tentokrát týka batérií. Európsky parlament a Rada EÚ sa zhodli na potrebe vytvorenia nových pravidiel ekologickej udržateľnosti pri výrobe a použití nabíjacích batérií v prenosných zariadeniach. Čo to v praxi znamená? Európska únia plánuje vytvoriť kontrolný mechanizmus, ktorý by umožňoval komplexne nahliadať na celý životný cyklus batérií – od dizajnu, použitia až po ich recykláciu.

Opäť vymeniteľné batérie v mobiloch?

Jedným z cieľov Európskej únie je primať výrobcov, aby pri vývoji zariadení mysleli na možnosť výmeny batérie. Parlament a Rada navrhujú vytvoriť novú legislatívu, ktorá by po 3,5 roku od vstupu do platnosti, donútila výrobcov vyrábať zariadenia tak, aby si batériu v nich mohli vymeniť spotrebitelia sami. “Na zlepšenie informovanosti spotrebiteľov by boli batérie označené štítkami s QR kódom s informáciou týkajúcou sa kapacity, výkonu, trvanlivosti, chemického zloženia, ako aj symbolom “separovaného zberu.” Priemyselné batérie s kapacitou nad 2 kWH a batérie pre elektromobily budú musieť disponovať “digitálnym pasom” vrátane informácií o modeli batérie a špecifikách jej použitia,” uvádza sa v návrhu.

Nová regulácia tiež stanovuje minimálne množstvá recyklovaných materiálov a prvkov, ktoré musia byť použité v nových batériách. Konkrétne, do roku 2027 budú musieť mať batérie aspoň 16 percent kobaltu, 6 percent lítia, 6 percent niklu a 85 percent olova pochádzajúcich z recyklovaných batérií. Európska komisia sa do konca roka 2030 takisto rozhodne, či zakáže používanie jednorazových batérií. Ak by k tomu došlo, v krajinách Európskej únie by sa predávali už len nabíjateľné batérie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #mobil #Európska únia #smartfón #Rada EÚ #vymeniteľné batérie